Verdachte aanslagen Brussel één maand langer aangehouden

Bij twee explosies in de vertrekhal van Brussels Airport kwamen 12 burgers om het leven, bijna 100 mensen raakten gewond. Foto: Photo News

Verdachte aanslagen Brussel één maand langer aangehouden

Print

De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling heeft vrijdag de voorlopige hechtenis van Youssef El Ajmi, één van de verdachten in het onderzoek naar de aanslagen van 22 maart, met één maand verlengd. Dat meldt het federaal parket. Op 1 september had de Brusselse raadkamer ook al beslist om de voorlopige hechtenis van de man met een maand te verlengen maar de verdediging was daartegen in beroep gegaan.

Youssef El Ajmi was een jeugdvriend van Khalid El Bakraoui, die zich op 22 maart opblies in het metrostation Maalbeek, en Ali El Haddad Asufi, een andere verdachte in de zaak. El Ajmi zou in het appartement in Etterbeek geweest zijn waar de aanslag op het metrostation Maalbeek werd voorbereid. Bovendien werkte de man tot voor kort bij een cateringdienst op Brussels Airport, die maaltijden levert voor vliegtuigen op het tarmac.

Berichten van El Bakroui over vluchten op Zaventem

Op de computer van El Ajmi werden ook berichten ontdekt die afkomstig zijn van een USB-stick van Khalid El Bakraoui. Die berichten herinneren er onder meer aan dat op Zaventem elke dinsdag vluchten naar Amerika, Rusland en Israël vertrekken. Op El Ajmi’s computer werd ook een bericht uit oktober 2015 gevonden waarin aangekondigd werd dat “een van onze broeders op 22 maart 2016 tot de actie zal overgaan”.

“Op dit moment is er weinig dat mijn cliënt in verband brengt met de aanslagen”, zegt Didier de Quévy, advocaat van Youssef El Ajmi. “Hij kende de Bakraoui’s inderdaad maar heeft alle contact met hen verbroken in november 2015. Het wordt tijd dat de speurders met wat meer elementen tegen hem afkomen, of ze gaan hem moeten vrijlaten.”