Nieuw in Antwerpen: cursus omgaan met terreur

Print

Video: Counter Terror Academy wil cursisten leren omgaan met terreur. Video: Kaltura

Antwerpen - In Antwerpen begint eind oktober een Counter Terror Academy, die mensen leert omgaan met terreur. “Als je de keuze hebt tussen neergeschoten worden of iemand ontwapenen, dan weet ik het wel”, zegt initiatiefnemer Luc Van Laere.

De Counter Terror Academy is volgens de oprichters geen gewone zelfverdedigingscursus. “Daarbij leer je vooral fysieke bewegingen. Wij pakken het veel breder aan: van een goede schuilplaats zoeken tot iemand ontwapenen, of iemand helpen die naast je is neergeschoten”, zegt Luc Van Laere.

Dat ontwapenen is misschien wel het opvallendste programmaonderdeel. Daarbij worden rubberen AKA-machinegeweren gebruikt. “Als je de keuze hebt tussen neergeschoten worden of iemand ontwapenen, dan weet ik het wel”, zegt Van Laere. Maar dan maak je als leek toch geen schijn van kans? “Het gaat niet alleen om de snelheid van het overhalen van de trekker, maar ook om de beslissing die de schutter moet nemen.”

Een eendaagse cursus kost 175 euro. Er komen ook cursussen voor professionelen, zoals een   anti-ontvoeringscursus, die 4.900 euro kost. “Die is bedoeld voor mensen die voor hun werk naar een land als Zuid-Afrika moeten”, zegt Van Laere. “Daarbij worden de deelnemers ook echt ontvoerd en onder schot gehouden.” 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio