"Als ons liefdesverhaal een boek was, was het een bestseller"

Foto: Facebook

"Als ons liefdesverhaal een boek was, was het een bestseller"

Print
Katie en Dalton leerden elkaar kennen op Facebook. Ze hadden allebei mucoviscidose en vonden meteen steun bij elkaar. Een jaar later werden ze een koppel, ook al werd hen dat afgeraden door hun dokters. Ze trouwden en werden elkaars grootste steun en toeverlaat. Vorige week overleed Dalton in het ziekenhuis, 500 kilometer van zijn vrouw. Gisteren liet ook zij het leven.

“Als we de kans hadden gekregen een boek te schrijven over onze liefde, denk ik dat het een bestseller zou geworden zijn”, dat vertelde Katie nog na het overlijden van haar man. Ze wist zelfs hoe het zou eindigen: “En ze leefden nog lang en gelukkig, voor eeuwig in elkaars armen.”

Nadat haar echtgenoot Dalton enkele dagen geleden het leven liet, bezweek gisteren ook Katie aan een infectie en de complicaties van een longtransplantatie. Haar dood kwam niet geheel onverwacht, Katie had eerder al aangegeven dat ze geen nieuwe behandelingen meer wilde. “Alles wat fout kon gaan, is fout gegaan. Ik wil gewoon op een natuurlijke manier overlijden.”

Na het overlijden van Katie postte haar mama nog een bericht op Facebook voor de vele mensen die het koppel doorheen de jaren gevolgd hadden. “Vanochtend vroeg kreeg Katie haar wens om vredig thuis te kunnen overlijden, omringd door haar moeder, vader, broer en honden en weg van het ziekenhuis, buisjes en infusen.”

Het koppel werd vaak “het echte koppel van The Fault in Our Stars” genoemd, omwille van de omstandigheden waarin ze elkaar leerden kennen en het feit dat ze beiden een levensbedreigende ziekte hadden. Ze werden bekend toen Dalton, die net een longtransplantatie gekregen had, een oproep deed zodat Katie er ook een kon krijgen. Die oproep werd opgepikt door CNN en zo ging de bal aan het rollen.

De twee leerden elkaar kennen in 2009. De moeder van Dalton had een foto van hem in het ziekenhuis gepost op Facebook, waar Katie een reactie op plaatste. “Als je ooit een vriend nodig hebt om mee te praten, dan ben ik er voor je.” Dalton antwoordde met een kort: “Sorry, maar ken ik jou?”

Katie schreef terug dat dat niet het geval was en vertelde hem over zichzelf en over haar ziekte. De berichtenstroom stopte niet meer en al snel werd het de twee duidelijk dat ze verliefd werden op elkaar.

De dokters drongen erop aan dat Katie Dalton niet zou ontmoeten omdat hij een infectie had die dodelijk kan zijn voor mensen met mucoviscidose. Maar dat kon Katie niet schelen. “Ik zei Dalton dat ik liever gelukkig was voor vijf jaar van mijn leven maar sneller zou sterven dan dat ik nog 20 jaar zou leven.”

Op 28 augustus 2009, om tien na zeven, zag Katie Dalton voor het eerst. Een moment dat in haar geheugen gegrift stond. “Mijn hart klopte heftig, maar ik ging recht naar hem toe en knuffelde hem en kuste hem op de mond zonder zelfs maar hallo te zeggen. Ik ben gewoonlijk niet zo, maar het voelde gewoon zo juist.”

Hun eerste date bracht het koppel door in de achtbanen van het Kings Island pretpark. Dalton had zelfs een cadeautje bij voor Katies negentiende verjaardag, een paar dagen eerder. Geen twee jaar later traden de twee in het huwelijksbootje en ondanks hun ziekte, waren ze allebei relatief gezond in de jaren die daarop volgden.

Ze kochten een huis dat ze vulden met trouwfoto’s en bordspelen. Regelmatig hielden ze spelletjesavonden met vrienden en wanneer het mogelijk was gingen ze op reis. Over die jaren zei Katie nog: “We deden dingen. We hadden plezier. Het was als iets uit een sprookje.”

Hun sprookje was echter geen lang leven beschoren. In 2014 werden ze allebei opnieuw opgenomen in het ziekenhuis nadat de infectie die Dalton al met zich meedroeg het won van hun longen. Dalton kwam eerst, maar Katies longtransplantatie liet nog een hele tijd op zich wachten. Toen ze eenmaal toch een nieuwe long kreeg, bleek die niet veel verbetering te brengen.

Dalton ontwikkelde niet lang na zijn transplantatie lymfeklierkanker, ook die wist hij te overwinnen, maar door de behandeling voor de kanker was zijn immuunsysteem zo zwak, dat hij een longontsteking en een virale infectie opliep. Die werden hem uiteindelijk teveel.

Katie was na haar transplantatie meer in het ziekenhuis dan thuis omdat de ene complicatie na de andere bleef opduiken. Eerder deze maand vertelden de dokters haar ook dat ze niets meer voor haar konden doen.

De laatste keer dat de twee elkaar zagen was op 16 juli, op hun vijfde huwelijksverjaardag. De familie had gehoopt Dalton nog naar een ziekenhuis in de omgeving van Katie te kunnen brengen, maar hij was te zwak om een dergelijke reis te ondernemen. Katie moest vorige week via Facetime afscheid nemen van haar echtgenoot. Hun liefdesverhaal was kort, maar Katie wist dat het anderen vreugde en inspiratie gebracht heeft. Spijt van haar beslissing om Dalton te ontmoeten heeft ze allerminst, ook al kostte die haar misschien wel het leven.

Nu in het nieuws