IS-strijders vrezen de letter 'M'

Foto: BelgaImage

IS-strijders vrezen de letter 'M'

Print

De letter M duikt op steeds meer plaatsen op in Mosoel, het machtscentrum van IS in Noord-Irak. En dat maakt de extremisten zenuwachtiger. Het is een teken dat ze de controle over de stad dreigen te verliezen.

Twee jaar geleden verscheen de letter 'M' voor het eerst op een muur aan de moskee van Mosoel, het machtscentrum van IS in Irak. Toen was het nog een gedurfd en eenzaam teken van verzet, vandaag groeit het uit tot het symbool van een groeiende volksopstand.

‘Mukawama’ of ‘verzet’ in het Arabisch, daarvoor staat deze letter. Kitaeb al-Mosul is de man achter de grafiti-acties. Hij is de leider van een clandestiene verzetsbeweging in Mosoel.

Nadat de groep vorige week deze video verspreidde van hun acties, reageerde ISIS als door een wesp gestoken. Drie mannen werden opgepakt en in een video geëxecuteerd met een kogel door het hoofd. Op de achtergrond was de M-grafiti te zien, en naast de mannen stonden spuitbussen.

Volgens waarnemers dreigt IS de macht in Mosoel te verliezen, en reageert het daarom zo fel. De Irakese eerste minister heeft aangekondigd dat het leger Mosoel voor het einde van het jaar zal heroveren. De luchtmacht strooide vorige week 7 miljoen pamfletten over de stad uit, waarin het de inwoners zei dat ze zich moesten klaarmaken voor “uur nul”.

Eind augustus veroverde het Irakese leger, met steun van de VS, Kajara, een strategisch belangrijke stad op 60 kilometer van Mosoel. De stad was belangrijk voor IS omdat er grote olievelden liggen.

IS gedraagt zich zeer zenuwachtig in Mosoel. De religieuze extremisten arresteren nu constant mensen, zonder enige vorm van berechtiging. Ze graven loopgrachten rond de stad en sluiten al twee maanden het internet af. Volgens het Amerikaanse leger zijn er nog zo’n 3.000 tot 4.500 soldaten van IS in de stad.

Nu in het nieuws