Wereldkampioen BMC waarschuwt Etixx-Quick Step in ploegentijdrit Eneco Tour

Foto: rr

Wereldkampioen BMC waarschuwt Etixx-Quick Step in ploegentijdrit Eneco Tour

Print

Het WK ploegentijdrijden belooft weer een tweestrijd te worden tussen BMC en Etixx-Quick Step. En de Amerikaanse formatie heeft in de Eneco Tour al een schot voor de boeg gelost: BMC won de ploegentijdrit van 20,9 kilometer in en rond het Nederlandse Sittard met 6 seconden voorsprong op hun Belgische concurrenten. Rohan Dennis (BMC) neemt ook de leiderstrui opnieuw over van Peter Sagan, de wereldkampioen werd met Tinkoff-Saxo achtste op 34 seconden.

Op een licht golvend parcours in en rond het Nederlandse Sittard-Geleen klokten de wereldkampioenen af na 23:11.07. Etixx-Quick.Step moest 6 seconden prijsgeven en eigende zich de tweede plaats toe. LottoNL-Jumbo kwam binnen na 23:34, goed voor een derde plaats.

Mals regenbuitje

Het was het Zuid-Afrikaanse Dimension Data dat de spits mocht afbijten. Zij bolden binnen na 24:47. Lampre-Merida deed meteen een stuk beter met 24:32. Topsport Vlaanderen-Baloise strandde op één seconde. Na een halfuur, net voor Team Sky als 10e ploeg de weg op moest, begon het plots licht te regenen in Nederlands Limburg. Trek-Segafredo zette met 24:23 een nieuwe besttijd neer. Niet voor lang evenwel. Orica-BikeExchange finishte in 24:22.82 en deed zo één seconde beter dan de Amerikaanse formatie van Jasper Stuyven en Stijn Devolder. Team Sky kwam binnen met vier renners, het absolute minimum want de tijdsopname gebeurde bij de vierde renner, maar deed dat wel in 23:49.95. Meteen goed voor een nieuwe besttijd. Ook Katusha kroop onder de 24 minuten maar moest toch 3 seconden toegeven op Team Sky.

Lotto-Soudal, met tweevoudig winnaar Tim Wellens, verbeterde de tijd van Team Sky met 9 seconden en kwam binnen na 23:40.29. FDJ deed het ook niet slecht (23:51), net als Astana (23:52). Giant-Alpecin met de Nederlander Tom Dumoulin binnen hun rangen klokte af na 23:44. Goed voor een voorlopige tweede plaats, na Lotto-Soudal, in de tussenstand. IamCycling zette echter de voorlopige besttijd neer. De Zwitserse ploeg van Dries Devenyns en Oliver Naesen reed na 23:77.66 over de eindmeet, meteen 3 seconden beter dan Lotto-Soudal.

Etixx-Quick Step verpulvert toptijd, maar...

Etixx-Quick.Step verpulverde echter alle tijden. Zij klokten af na 23:17.90 en waren dus maar liefst 20 seconden sneller dan IamCycling. Movistar posteerde zich met 23:36.72 op een voorlopige tweede plaats. En dan was het de beurt aan de wereldkampioenen van BMC. Zij finishten in volle getalsterkte na 23:11.07. Meteen de beste tijd en zo maakten zij hun favorietenrol meer dan waar.

Lotto.NL-Jumbo knalde binnen in 23:34.59 en mocht zo plaats nemen op een voorlopige derde plaats. Leider Peter Sagan nam zijn Tinkoffteam meermaals op sleeptouw en dat resulteerde erin dat nog slechts vier renners de laatste twee kilometers mochten volmaken. Uiteindelijk klokten ze af na 23:45.26. Goed voor een achtste eindplaats maar een verlies van 34 seconden op BMC van Rohan Dennis. Die was al eens leider in deze Eneco Tour nadat hij dinsdag de tijdrit in Breda had gewonnen. De Amerikaan Taylor Phinney (BMC) staat tweede op 16 seconden, de Duitser Tony Martin (Etixx-Quick.Step) is derde op 24 seconden. Peter Sagan is teruggezakt naar de vierde plaats en telt nu een achterstand van 27 seconden op Dennis.

Morgen/zaterdag rijden de renners van Riemst naar Lanaken in een op en top Belgische etappe. Er zitten zes hellingen verweven in het 197,2 kilometer lange traject. De Eneco Tour eindigt zondag met de slotrit van Bornem naar Geraardsbergen.

Van Avermaet: "Rit van morgen is niets voor mij, zondag daarentegen..."

Greg Van Avermaet is door deze zege opgeklommen naar de achtste plaats in het algemeen klassement. "Het was de bedoeling om deze ploegentijdrit te winnen. Een favorietenrol waarmaken is evenwel niet altijd gemakkelijk. Het was echt afzien maar meestal is dat een zeer goed voorteken. Dat bleek ook na de finish toe we onze tijd in het oog kregen", lachte Van Avermaet aan de streep.

"Rohan Dennis is nu weer leider. Wat ikzelf ambieer? De rit van morgen is niet echt iets voor mij. Het had wel wat lastiger mogen zijn. De etappe van zondag in de Vlaamse Ardennen ligt me beter. Ik heb me tot op heden altijd kalm moeten houden. Ook omdat het niet anders kon, wij hadden immers de leider binnen onze rangen. Rohan Dennis staat het er het beste voor en dus is het belangrijk dat we deze rittenkoers winnen met hem. Is de mogelijkheid er om nog iets te laten zien, dan zal ik dat zeker niet laten. Wellicht is dat dus zondag het geval. Ik onthoud vooral opnieuw de kracht van ons team tijdens deze ploegentijdrit. Alle acht hebben we het volle pond gegeven. Wij staan er goed voor. Het zou jammer zijn mochten we de Eneco Tour alsnog uit onze handen laten glippen na deze inspanning en nu Rohan Dennis opnieuw leider is."

Dennis: "Getoond waarom BMC wereldkampioen is"

"Iedereen verwachtte dat we gingen winnen maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je moet tijdens een ploegentijdrit steeds diep gaan. Afzien is dan een feit. Wij zijn allen tot het uiterste gegaan en we zijn bovendien met acht aan de eindmeet gekomen. Dat is ook de reden waarom we twee keer op rij wereldkampioen werden in deze discipline", vertelde Dennis na de zege.

"Dit was alvast een zeer goede test voor het komende wereldkampioenschap in Qatar. De laatste drie kilometer denderden wij hier rond tegen zowat 60 kilometer per uur. Dat is echt doorgeven. Uiteindelijk waren we zes seconden sneller dan Etixx-Quick Step, ook een team dat goed uit de verf komt in een ploegentijdrit. Ik ben nu opnieuw leider maar deze rittenkoers is zeker nog niet gedaan. Er wachten ons nog twee zware etappes. Morgen is er de etappe in Limburg met enkele pittige hellingen. Zondag trekken we naar een deel van het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Ook niet mis."

Wereldkampioen Sagan blijft voor Dennis de belangrijkste kanshebber op de eindzege. "Hij is en blijft dé te kloppen man voor wat betreft het eindklassement. Hij volgt mij op amper 27 seconden. Dat is heus niet veel als je bijvoorbeeld de 'Gouden kilometer' eens wint of een sprint. Maar ik kan terugvallen op een sterke ploeg. Taylor Phinney staat als tweede geklasseerd en dan is er nog Greg Van Avermaet. Wij hebben dus voldoende troeven in onze handen maar veel hangt af van het koersverloop morgen en zondag."

Uitslag:

1.  BMC Racing 23'11"
2.  Etixx - Quick-Step +6"    
3.  LottoNL +23"  
4.  Movistar +25"  
5.  IAM Cycling +26"  
6.  Lotto +29"  
7.  Giant +33"  
8.  Tinkoff +34"  
9.  Team Sky +38"  
10. FDJ +40"  
11. Katusha +41"  
12. Astana +41"
13. Cannondale +42"  
14. Orica +1:11"
15. Trek +1:12"
16. Lampre +1:21"
17. Topsport Vlaanderen +1:22"
18. AG2R +1:30"
19. Dimension Data +1:36"
20. Cofidis +1:38"
21. Wanty +1:44"
22. Roompot +1:51"

Meer sportnieuws