© BELGA

5 vragen over de Chinese instap in Eandis: Wat is er aan de hand?

Volgens de Antwerpse sp.a zal een fusie tussen de distributienetbeheerders, een gemiddeld Antwerps gezin dat met aardgas verwarmt 104 euro extra per jaar kosten. Die fusie is een voorwaarde voor de Chinese intrede in Eandis. Waarover gaat het?

dst, Dirk Hendrikx

1. Waarom heeft Eandis geld nodig?

Eandis is het bedrijf dat de distributie van elektriciteit en gas in Vlaanderen beheert. Zeg maar de kabels, buizen en meetinstallaties. De aandeelhouders van Eandis zijn de 229 Vlaamse gemeenten. Electrabel (nu Engie) was dat ook, maar is eruit gestapt, waardoor er nood was aan nieuw kapitaal.

Drie kandidaat-investeerders meldden zich. Het Chinese bedrijf State Grid klopte de andere twee met voorsprong, vooral omdat het 345 miljoen euro extra op tafel legde als ‘commerciële premie’.

2. Wie is die Chinese investeerder?

State Grid is een staatsbedrijf en na de Amerikaanse supermarktketen Walmart de tweede grootste onderneming ter wereld, met een omzet van 276 miljard ­(die van Eandis is 1 miljard), 1,7 miljoen werknemers (Eandis: 4.041) en stroomaansluitingen bij 1,1 miljard Chinezen (Eandis: 4,4 miljoen Belgen). State Grid heeft ook in Italië en Portugal investeringen lopen en zou op termijn naar een wereldwijd netwerk streven.

3. Waarom is er kritiek op deze investeerder?

State Grid wil 14% van Eandis verwerven voor 830 miljoen euro, premie inbegrepen. Op 3 oktober moeten de 229 steden en gemeenten zich daarover uitspreken. Er komt echter uit vele hoeken kritiek. Er wordt gevreesd dat de Chinezen zwaar zullen wegen op het beleid van Eandis, omdat ze eruit mogen stappen als ze het niet eens zijn met belangrijke beslissingen. Groen en Vlaams Belang stellen ook dat niemand de echte intenties van de Chinezen kent.

4. Hoe staat Antwerpen tegenover de deal?

Een grote voorstander is de Antwerpse schepen Koen Kennis, die ook ondervoorzitter is bij Eandis. “Het gaat hier over een stabiele overeenkomst voor de lange termijn”, zegt hij. “Dat ze te veel invloed krijgen? Ze zijn een kleine minderheid in de raad van bestuur. We werken volgens consensus. Waarom zouden er nu plots interne oorlogen gevoerd worden?”

Om het nog wat ingewikkelder te maken, speelt Antwerpen zelf een cruciale rol in het debat. In 2019 wil de stad zijn rol in het Vlaamse energielandschap herbekijken. Eén mogelijkheid is dat de stad zijn eigen netbeheer in handen neemt, onder meer om er zeker van te zijn dat de stroomtarieven zo laag blijven als nu.

5. Waarom zou elk Antwerps gezin 104 euro extra betalen per jaar?

De Chinese intrede gaat pas door als er een fusie komst tussen de zeven Eandis-intercommunales en hun distributienetten die samen Eandis Assets zullen vormen. Zonder fusie, komt er geen Chinese intrede, aangezien een intrede in de zeven afzonderlijke distributienetten quasi onmogelijk is. En zo komt men bij Antwerpen, die het behoud van zijn lage tarieven als voorwaarde voor de fusie stelde, terwijl de VREG maar in een overgangsperiode van twee jaar aparte tarieven wil toestaan.

sp.a berekende dat een fusie een gemiddeld Antwerps gezin dat met aardgas verwarmt 104 euro per jaar kosten. Momenteel gelden in het gebied van de Antwerpse intercommunale IMEA nog een van de laagste distributienettarieven van Vlaanderen.