© JVDP

© Lisa Van Damme; LVD

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

“Eandis-deal met Chinezen zal Antwerps gezin 104 euro per jaar kosten”

Koen Kennis over Eandis-deal: "Sp.a jaagt Antwerpenaar onnodig angst aan"

De Antwerpse sp.a gaat maandag tijdens de gemeenteraad tegen de statutenwijziging van Eandis Assets en het intreden van het Chinese staatsbedrijf SGEL in het distributienetbedrijf stemmen en roept de meerderheidspartijen op om hetzelfde te doen. De fusie van de bestaande distributienetbeheerders die aan de deal moet voorafgaan, zal een gemiddeld Antwerps gezin dat met aardgas verwarmt immers 104 euro per jaar kosten, berekende de partij op basis van cijfers van Eandis. Schepen Koen Kennis (N-VA), die ook ondervoorzitter is van Eandis, spreekt sp.a dan weer tegen. “Ik zal niet toelaten dat de Antwerpenaar meer moet betalen voor zijn energie.”

Momenteel gelden in het gebied van de Antwerpse intercommunale IMEA nog een van de laagste distributienettarieven van Vlaanderen. Door de fusie met de andere distributienetbeheerders onder de koepel van Eandis die nodig is om de deal met SGEL te beklinken, moet er echter ten laatste begin 2018 een eenheidstarief komen, stelt sp.a.

© Joris Herregods

“De VREG heeft dat in een brief bevestigd en op basis van cijfers die Eandis ons bezorgde zal dat een gemiddeld Antwerps gezin 104 euro kosten”, zegt Tom Meeuws, kandidaat-voorzitter van de Antwerpse sp.a. “Wij willen geen tweede Turteltaks voor de Antwerpenaar.”

De Antwerpse gemeenteraad gaf al groen licht aan de fusie op voorwaarde dat er gedifferentieerde tarieven mogelijk zouden blijven. Het Vlaamse energiedecreet laat dat echter niet toe. “Antwerpen zou dus best nu zelf de stekker uit dit verhaal trekken en stilaan werk maken van een eigen stedelijk nutsbedrijf rond elektriciteit, gas, water en kabel”, vindt gemeenteraadslid Toon Wassenberg.

© PDK Partick De Kuysscher

Europees parlementslid Kathleen Van Brempt heeft intussen ook een schriftelijke vraag ingediend bij de Europese Commissie over een ander mogelijk probleem bij de Eandis-deal. “De Commissie heeft recent geoordeeld dat alle Chinese staatsbedrijven als één bedrijf moeten beschouwd worden”, zegt ze. “SGEL moet dan mogelijk tot hetzelfde bedrijf gerekend worden als CGN dat in het Verenigd Koninkrijk een kerncentrale uitbaat. De Europese regels stellen echter dat er een strikte scheiding moet zijn tussen netbeheer enerzijds en productie en levering anderzijds.”

Schepen Kennis reageert

Volgens Koen Kennis loopt de sp.a te hard van stapel. “De gemeenteraad heeft de fusie met Eandis reeds goedgekeurd, dat met een opschortende voorwaarde: namelijk dat de energieprijzen voor de Antwerpenaar niet mogen verhogen. Als de prijzen wel verhogen, dan stappen wij niet in de fusie. De VREG laat ons tegen uiterlijk 31 december 2016 weten of we onze tarieven voor Antwerpen kunnen behouden.”

Volgens Kennis zal een zo laag mogelijk energietarief voor de Antwerpenaar ook altijd de eerste prioriteit zijn voor het stadsbestuur en IMEA. De kritiek van sp.a doet hij af als angstzaaierij. "Ze jagen de Antwerpenaar onnodig angst aan en zetten een goede zaak voor elke Antwerpenaar en Vlaming zo op de helling", stelt hij.

Lees ook: 5 vragen over de Chinese instap in Eandis: Wat is er aan de hand?

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio