Korpschef woedend over vrijlating vier inbrekers: "Wanneer neemt iedereen ons au sérieux?”

Foto: jhp

Korpschef woedend over vrijlating vier inbrekers: "Wanneer neemt iedereen ons au sérieux?”

Print
Hoofdcommissaris Alain Meerts, korpschef van de lokale politiezone K-L-M (Kapelle-op-den-Bos/Londerzeel/Meise), is woedend. Zijn agenten hadden begin deze week vier vermoedelijke inbrekers op heterdaad betrapt en ingerekend maar het viertal werd de volgende dag al vrijgelaten.

“Volgens onze info gebeurde dat zonder dat ze verhoord waren door de Franstalige onderzoeksrechter, die blijkbaar geen tijd had om de zaak binnen de termijn van 24 uur te behandelen”, aldus de korpschef. “Dat is niet de eerste keer en werkt demotiverend.”

De vier vermoedelijke inbrekers werden maandagnamiddag opgepakt bij een inbraak in een woning op de Kardinaal Sterckxlaan in Meise. De politie trof hen aan achter garageboxen.

“In hun omgeving werden handschoenen aangetroffen en juwelen die gestolen waren uit een woning”, zegt hoofdcommissaris Meerts. “De vier meerderjarige verdachten werden op vraag van het parket Halle-Vilvoorde ter beschikking gesteld en de dag nadien zo snel mogelijk overgebracht naar het justitiepaleis in Brussel. Zij hadden de Franstalige rechtspleging gevraagd. Volgens onze info werden ze vrijgelaten zonder verhoord te zijn geweest door de onderzoeksrechter die blijkbaar geen tijd had om de zaak binnen de termijn van 24 uur te behandelen.”

“Dit werkt demotiverend”, gaat de korpschef verder. “Wij hebben hard gewerkt om de verdachten binnen de termijn van 24 uur bij de onderzoeksrechter te brengen en dan is een dergelijke beslissing een zware pil om te slikken. Ook voor de slachtoffers is dit zwaar. Ondanks de beperkte middelen wordt er door het parket Halle-Vilvoorde sinds zijn oprichting veel goed werk geleverd en stellen wij vast dat de strafrechtelijke keten zeer goed functioneert tot op een bepaald niveau. Maar niet iedereen in Brussel ligt blijkbaar wakker van hetgeen gebeurt in de rand. Wanneer neemt iedereen ons au sérieux?”

Nu in het nieuws