© RR

Voorstanders van behoud ‘penismuur’ roeren zich

Er is een Facebookpagina opgericht die ijvert voor het behoud van de muurschildering van een gigantische penis op een gebouw in Sint-Gillis. “Touche pas à mon zizi” verzamelde op amper een dag tijd meer dan 1.600 leden.

De muurschildering van de gigantische penis nabij een school in Sint-Gillis wordt binnenkort verwijderd. Dat besliste het gemeentebestuur gisteren. “Te choquerend”, klonk het. De gemeente besliste wel om de herstellingskosten op zich te nemen, hoewel het ook hier om een privégebouw gaat.

Maar de verwijdering van de streetart is niet naar de zin van de oprichters van de Facebookpagina ‘Touche pas à mon zizi’. En de oprichters krijgen veel bijval, want ondertussen schaarden meer dan 1.300 mensen zich achter het voorstel.

De muurschildering in Brussel-stad, waarop twee geslachtsorganen in actie te zien zijn en die het werk is van dezelfde onbekende schilder, mag wel blijven. “We hebben met het college beslist om geen actie te ondernemen”, zei Brussels schepen van Openbare Reinheid Karine Lalieux (PS) gisteren aan Brussel Nieuws. “De eigenaar van het pand op de Visverkopersstraat 13 mag zelf beslissen over het lot van de tekening.”

© Photo News

Penismuur wordt overschilderd, penetratiemuur kan blijven

© RR

De tekening van een reuzegrote penis die sinds enkele dagen op een gevel in de Brusselse gemeente Sint-Gillis prijkt, moet binnen de drie weken verwijderd worden. Veel voorbijgangers namen er immers aanstoot aan. De muurschildering die plots opdoemde in de Visverkopersstraat in Brussel en die een expliciete penetratie uitbeeldt, mag dan weer wel blijven. Dat schrijft de nieuwssite Bruzz.be.

Het was het gemeentebestuur van Sint-Gillis dat de beslissing nam om de penismuur aan de Parklaan te laten verwijderen. “Het is een street art-kunstwerk, dus het is sowieso vergankelijk.” Zo verantwoordt Carlo Luyckx (PS), schepen van Openbare Netheid in Sint-Gillis, de beslissing. Een gespecialiseerde firma zal instaan voor het overschilderen van de reuzenpenis. In samenspraak met de buurt zal er een andere tekening komen, die wel een permanent karakter krijgt.

In de stad Brussel dook dan weer in dezelfde periode een minstens even controversiële muurtekening op waarop te zien is hoe een penis een vagina penetreert. Het college boog er zich over en zag uiteindelijk geen graten in de erotische muurschildering in de Visverkopersstraat. “We hebben met het college beslist om geen actie te ondernemen,” zegt Brussels schepen van Openbare Reinheid Karine Lalieux (PS) aan Bruzz.be. “De eigenaar van het pand op de Visverkopersstraat 13 mag zelf beslissen over het lot van de tekening.”

Mysterieuze reuzenpenis zet Sint-Gillis op stelten

© Yves Coudron

© Yves Coudron

1/2

Het moet schrikken zijn voor de bewoners van de Brusselse deelgemeente Sint-Gillis. Wie passeert aan kruispunt La Barrière ziet plots op een zijgevel een gigantische zwart-wit tekening van een penis.

Het provocerende kunstwerk is nog maar dit weekend gemaakt, want maandagnamiddag werd de eerste foto gedeeld op de Facebookpagina ‘I love Saint-Gilles’.

Heel wat mensen geven op sociale media commentaar bij het opmerkelijke beeld en vermoeden dat het graffitiwerk van de hand is van Bonom, oftwel Vincent Glowinski. Deze kunstenaar zorgde een tijdje geleden in Sint-Gillis al voor ophef met een grote afbeelding van een masturberende vrouw. Maar al meer dan tien jaar lang valt hij op in het straatbeeld met grote muurschilderingen in sobere kleuren. In een reactie aan RTBF wil Glowinski echter niet bevestigen dat hij achter deze gedurfde tekening zit. “Ik was het niet en ik wens er ook niet mee geassocieerd worden”, klinkt het kort en bondig.

Het lokale bestuur van Sint-Gillis heeft zich nog niet uitgesproken, schepen van Cultuur Carlo Luyckx (PS) gaat eerst contact opnemen met de eigenaar van het pand. Oppositiepartij cdH eist intussen wel dat de gemeente snel actie onderneemt. De bekladde gevel ligt recht tegenover een katholieke meisjesschool en er passeren dus dagelijks heel wat kinderen. “Dit is niet de plaats voor ‘kunst’ die de verbeelding van passanten op hol brengt”, aldus politicus Vincent Henderick.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In de Visverkopersstraat, pal in het centrum van de hoofdstad, in intussen nog een andere muurtekening opgedoken. Dit keer wordt de geslachtsgemeenschap erg expliciet uitgebeeld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nu in het nieuws