Volgens Gülen heeft Erdogan de poging tot staatsgreep in scène gezet

Foto: AFP

Volgens Gülen heeft Erdogan de poging tot staatsgreep in scène gezet

Print

De in de VS wonende islamitische prediker Fethullah Gülen heeft de bal naar Turks president Recep Tayyip Erdogan teruggekaatst. Niet hij heeft, zoals Ankara stelt, de couppoging van midden juli in Turkije georganiseerd, maar Erdogan zelf. Erdogan heeft de coup al een jaar op voorhand gepland en moest alleen maar wachten op de geschikte gelegenheid, stelde Gülen in een interview met persagentschap dpa en de kranten Die Zeit en El Pais.

Eerder deze maand had de Turkse regering Washington formeel gevraagd om de uitlevering van de 78-jarige prediker, maar de Amerikaanse regering ziet dat niet zitten.

In scène gezet of niet, Erdogan gebruikt de couppoging om zijn macht te versterken en heel wat critici van zijn beleid monddood te maken. Dat heeft zich vertaald in massale ontslagen en de arrestatie van zowat 20.000 mensen.

Volgens Gülen was Erdogan op de nacht van de coup, 15 juli, in lachen uitgebarsten toen zijn vliegtuig landde in Istanboel. “Alles gebeurt zoals voorzien, verklaarde hij op de luchthaven”, aldus Gülen. Erdogan zou de staatsgreep een “geschenk van Allah” hebben genoemd. Volgens Gülen was zowel de stafchef van het leger als het hoofd van de inlichtingendiensten op de hoogte van wat gaande was.

Gülen zegt gevraagd te hebben dat een internationale commissie met deskundigen uit de VS, Duitsland, Nederland en andere landen de veronderstelde staatsgreep onderzoekt. De Turkse regering, aldus nog de prediker, heeft dit afgewezen.

De vijand nummer één van de Turkse staat stelde, ten slotte, niet te geloven dat Turkije eerlang de Europese Unie zal vervoegen en dat de enige manier om het land weer op het juiste pad te krijgen is, te dreigen met sancties.

Gülen, lang geleden nog een bloedbroeder van de conservatief-islamist Erdogan, leeft al sinds 1999 in ballingschap in de VS.

Nu in het nieuws