Dries Van Noten wint Cultuurprijs provincie Antwerpen

Foto: ggm

Mode

Dries Van Noten wint Cultuurprijs provincie Antwerpen

Print

Modeontwerper Dries Van Noten wordt volgende maand door de provincie Antwerpen gehuldigd voor zijn bijdragen aan het culturele leven. ‘Hij is zonder meer een internationale aantrekkingspool voor Antwerpen.’

Als lid van de Zes van Antwerpen heeft Dries Van Noten de Belgische mode mee op de kaart gezet en blijft tot op vandaag een belangrijke naam in de modewereld en geliefd bij een groot publiek. De ontwerper, wiens label dit jaar dertig kaarsjes mag uitblazen, werd al meermaals gelauwerd en daar komt nu ook nog eens de Cultuurprijs van de provincie Antwerpen bij.

De jury prijst de wijze waarop Van Noten aan continue vernieuwing doet en waardeert zijn actuele maatschappelijke relevantie. Dat bleek ook vorig jaar toen de expo rond zijn figuur in het Antwerpse ModeMuseum nog meer dan 90.000 bezoekers trok, en daarmee de best bezochte modetentoonstelling ooit in ons land is.

‘Dries Van Noten is iemand die zich zowel wat betreft zijn artistieke parcours als zijn zakelijke benadering onderscheidt als een succesvolle vertegenwoordiger van onze modesector. Hij is zonder meer een internationale aantrekkingspool voor Antwerpen’, aldus gedeputeerde voor Cultuur Luk Lemmens.

De jury wil met de toekenning van de prijs niet alleen de figuur van Dries Van Noten eren, maar ook aandacht geven aan de modesector die weleens over het hoofd wordt gezien als culturele sector. Van Noten zal zijn prijs op dinsdag 18 oktober ontvangen in het Bernarduscentrum in Antwerpen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 7.500 euro.

De Cultuurprijs van de provincie Antwerpen werd in 2005 ingesteld. De tweejaarlijkse prijs is bestemd voor een persoon die op uitzonderlijke wijze bijgedragen heeft tot het cultureel gebeuren in de provincie. De laureaten tot hier toe waren: Eric Antonis (2005), Ludo Simons (2007), Jerry Aerts (2009), Adriaan Raemdonck (2011) en Paul Schyvens (2013).

NIET TE MISSEN