‘Eigen Kweek’-acteur betrapt met twee promille achter het stuur

Sam Louwyck in ‘De Slimste Mens’ Foto: Vier

‘Eigen Kweek’-acteur betrapt met twee promille achter het stuur

Print

Acteur Sam Louwyck (50) is in de Brugse politierechtbank veroordeeld tot een rijverbod van twee maanden en een boete van 1.200 euro. Na een toneelvoorstelling in Knesselare werd ‘Den Hollander’ uit Eigen Kweek betrapt met 2 promille alcohol in zijn bloed. “Ik had nochtans maar twee gin-tonics gedronken”, verklaarde hij zelf.

Sam Louwyck is vooral gekend als ‘Den Hollander’ uit de populaire serie Eigen Kweek. Tijdens het vorige seizoen van ‘De Slimste Mens ter Wereld’ maakte hij ook nog een geslaagde passage. Maar de acteur staat ook nog vaak op de kleinere podia. Na een toneelvoorstelling in Knesselare op 5 december vorig jaar liep hij echter tegen de lamp. Louwyck had toen nog een glas gedronken met enkele collega’s. Op de terugweg naar huis werd hij ik Beernem tegengehouden voor een toevallige alcoholcontrole. De bekende Vlaming blies positief: twee promille. “Nochtans maar van twee gin-tonics”, zei Louwyck. Dat vond de politierechter maar weinig geloofwaardig. “Dat moeten dan wel heel zware geweest zijn. Één promille per stuk”, klonk het.

Door filmopnames in Parijs kon Louwyck niet persoonlijk naar de rechtbank afzakken. Zijn advocaat probeerde op wat mildheid te krijgen. “Hij heeft niet bepaald een nine-to-five job”, klonk het. “Hij staat onder zware druk om te presteren. De ontlading na het optreden was groot en hij had weinig gegeten. Hij heeft zijn wagen echter hard nodig, want hij moet vaak verre verplaatsingen maken. Ik vraag dan ook om daar rekening mee te houden.”

In 2007 werd Louwyck al eens veroordeeld voor een gelijkaardige overtreding. De politierechter veroordeelde de acteur tot een geldboete van 1.200 euro, waarvan de helft voorwaardelijk, en een rijverbod van twee maanden, ook de helft met uitstel.

MEEST RECENT