“Dit kleine detail verraadde Mohamed Abrini als de man met het hoedje”

Foto: AFP

“Dit kleine detail verraadde Mohamed Abrini als de man met het hoedje”

Print

Hij was betrokken bij de aanslagen in Parijs en was de enige terrorist die de luchthaven van Zaventem levend verliet. Maandenlang was Mohamed Abrini de tweede meest gezochte man van Europa, na Salah Abdeslam. Toch tastte de politie lang in het duister over de identiteit van “de man met het hoedje”. Tot één klein detail hem verraadde. Dat schrijft Sud Info.

1.75 meter groot, een donkere huid, bruine ogen, donker haar, een goed getrimd baardje en atletisch gebouwd. Op 24 november verspreidde het federale parket voor het eerst beelden van Mohamed Abrini.

Het was een nieuw gezicht in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Ook zijn naam was tot op die dag vrij onbekend. Tot de 31-jarige Belgische Marokkaan de stempel “gevaarlijk en mogelijk gewapend” kreeg.

Klein detail

Twee dagen voor de aanslagen in Parijs van 13 november was hij gezien in het gezelschap van staatsvijand nummer één: Salah Abdeslam. Camera’s aan een tankstation in Ressons op de A1 van België richting Parijs legden beelden van het duo vast.

Abrini dook nadien weer op als de derde terrorist op de luchthaven van Zaventem. De enige terrorist die Brussels Airport levend verliet. Hij had zichzelf vermomd en onder meer een hoedje opgezet. De beelden werden wereldwijd verspreid.

De politie kon echter lange tijd de link niet leggen. Tot één detail Abrini verraadde als “de man met het hoedje”. Dat is althans wat Sud Info schrijft. Volgens de website konden de speurders zijn identiteit achterhalen door een zwart sporthorloge. Na vijf maanden op de vlucht te zijn, verraadde het accessoire - dat hij op alle beelden aanhad - de terrorist. Abrini werd uiteindelijk op 8 april gearresteerd in Anderlecht.

“Dit kleine detail verraadde Mohamed Abrini als de man met het hoedje”