‘Onberispelijke’ hond bijt meisje in gezicht: vijf uur durende operatie nodig

Print

Yolande-Viviann (bijna twee) ligt op een afdeling voor gezichtsreconstructies in het ziekenhuis nadat een hond haar heeft gebeten terwijl ze in de buggy zat. Foto: rudy de saedeleir

Een doorboorde kaak, ernstige bijtwonden en mogelijk aangetaste gezichtszenuwen. Dat liep peuter Yolande-Viviann Makasi (bijna twee) uit het Vlaams-Brabantse Liedekerke gisterochtend op nadat de hond van de buurvrouw haar in haar kinderwagen op straat had aangevallen. Nog dezelfde dag onderging ze een vijf uur durende operatie.

De Amerikaanse stafford van de buurvrouw, een politieagente, hing aan de leiband. Maar toen Yolande-Viviann, die in haar buggy zat, en haar moeder de hond gisterochtend kruisten, viel het dier de peuter aan. “Meteen ontstond grote paniek”, zeggen getuigen. “Het dier wilde zijn greep niet onmiddellijk lossen. Ze hebben hem echt af moeten slaan.”

De peuter werd met ernstige bijtwonden in het gezicht overgebracht naar het Universitair Ziekenhuis in Jette. Daar is ze opgenomen in het European Face Centre, een afdeling gespecialiseerd in gezichtsreconstructies. Volgens vader Michael Makasi (29) verkeerde zijn dochter niet in levensgevaar. “Maar de hond doorboorde wel haar kaak. En wellicht zijn er ook gezichtszenuwen beschadigd. Gisteren nog onderging Yolande-Viviann een vijf uur durende operatie.”

Wat het dier precies bezield heeft is nog onduidelijk, zegt Dirk Meert, korpschef van de politiezone. “Ik kan alleen zeggen dat de hond getraind is in de hondenschool en nog nooit dergelijk gedrag vertoonde.”

Het parket vraagt geen inbeslagname, zegt burgemeester Luc Wynant (CD&V) van Liedekerke. “De politie heeft de eigenares wel aangeraden om het dier te laten inslapen.”

Nu in het nieuws