Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

“Aan de toog is Jan  de onbetwiste winnaar”

Jan Mertens (links) en Erik Leffelaer. Vorig weekend nog samen op het familiefeest,zondag tegen over elkaar op het voetbalveld. Foto: smb

“Aan de toog is Jan de onbetwiste winnaar”

Voetbal2de provinciale B Minderhout - Vlimmeren zondag 15.00u - Erik Leffelaer en Jan Mertens, van familiefeest naar voetbalveld

Op het eerste gezicht lijkt de wedstrijd tussen Minderhout en Vlimmeren een gewone match, maar niets is minder waar. Erik Leffelaer, trainer van Minderhout, is immers getrouwd met de nicht van Jan Mertens, trainer van Vlimmeren.

In het provinciale voetbal kent iedereen iedereen en zijn er vaak familiale links te leggen tussen spelers en coaches. Erik Leffelaer en Jan Mertens vormen daarop geen uitzondering.

“Erik Leffelaer is getrouwd met een nicht van mij en we komen mekaar dus vaak tegen op familiefeesten”, legt de Vlimmerse coach Jan Mertens uit. “Vorig weekend vierden zijn schoonouders hun gouden bruiloft en was het dus weer prijs. Onze ontmoeting van zondag was het gespreksonderwerp van de avond. Elkaar jennen en plagen is ons niet vreemd en we proberen mekaar altijd op het verkeerde been te zetten. Er zal altijd wel iemand zijn die probeert de underdogpositie aan te nemen, dat hoort bij de psychologische oorlogsvoering. Op de koop toe hebben zaterdag enkele nonkels olie op het vuur gegoten.”

“Er zullen zondag heel wat mensen van de familie naar Minderhout afzakken, die anders niet vaak naar het voetbal komen”, gaat Erik Leffelaer verder. “Ze hebben allemaal afgesproken en er zijn plannen gemaakt. Binnen de familie zijn de stemmen verdeeld. De ouders van Jan zijn fervente supporters en gaan voor het volle pond voor Vlimmeren, maar de rest kiest wellicht voor de andere kant.”

De twee coaches hingen net dus nog samen aan de toog en daar kwam een duidelijke winnaar uit de bus. “Aan de toog is Jan de onbetwiste winnaar”, gaat Erik Leffelaer verder. “Hij kan er duidelijk beter tegen dan ik, maar gelukkig worden de punten op het veld verdeeld en niet aan de toog. Ondertussen staan we voor het derde jaar op rij tegenover mekaar en als ik mij niet vergis hebben beide teams twee thuismatchen en een uitwedstrijd gewonnen.”

“De stand is gelijk en dat maakt de match nog belangrijker. Het prestige is des te groter”, pikt Jan Mertens in. “Aan de toog was ik inderdaad de afgetekende winnaar. Erik is niet echt een fuifbeest die twee flessen wijn drinkt. Hij kan zich goed amuseren zonder alcohol. Zaterdag was het leuk, maar zondag zal er een gezonde rivaliteit heersen. Gedurende de 90 minuten, zijn we rivalen en zal het er hevig aan toe gaan.”