Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

“Match van zondag staat al lang  met rood in de agenda aangekruist”

Koen Matyn heeft net gescoord in de kampioenenmatch van Brasschaat eind vorig seizoen. Vlak achter Matyn komt ook Sil Boeykens vieren. Zondagspelen de twee vrienden tegen mekaar. Foto: w&f

“Match van zondag staat al lang met rood in de agenda aangekruist”

Voetbal1ste provincialeV. zwijndrecht - brasschaat (zondag 15.00u) - Koen Matyn neemt het met Verbroedering Zwijndrecht op tegen ex-club Brasschaat van Sil Boeykens

Hoogspanning in Zwijndrecht. Zondag komt Brasschaat op bezoek voor toch een kleine derby in eerste provinciale. Vooral bij Koen Matyn staat de match al lang met rood in de agenda aangeduid. Matyn maakte Brasschaat vorig jaar kampioen in tweede provinciale, om dan een contract te tekenen bij ... Zwijndrecht. Wij brachten hem samen met ex-ploegmaat van bij Brasschaat Sil Boeykens.

Met een nul op twaalf is Zwijndrecht het seizoen slecht gestart, terwijl promovendus Brasschaat met een vijf op twaalf de positieve verrassing is tot nu toe. Hadden jullie dat verwacht?

Matyn (V. Zwijndrecht): “Onze voorbereiding verliep goed, maar in de competitie wil het voorlopig nog niet lukken. Op de openingsspeeldag hadden we tegen Berg en Dal altijd minstens een punt moeten pakken, maar het zat ons niet mee. Nadien keken we vaak al snel tegen een vroege achterstand aan en konden we het tij niet meer keren. Lyra, Herentals en Lille waren sterker dan wij. Hoog tijd om het roer om te gooien.”

Boeykens (Brasschaat):“Bij ons verliep het precies andersom. Na een wisselvallige voorbereiding begonnen we de competitie op De Kempen met de nodige vraagtekens. Het 2-2 gelijkspel daar gaf ons een enorme boost. We zijn niet de ploeg die het met briljant voetbal forceert, maar we spelen collectief sterk. Ondanks een beperkte en erg jonge kern lijkt dat voorlopig te werken. Grote individuele fouten blijven vooralsnog uit.”

Matyn: “Net die fouten maakten wij te veel. Meteen de reden waarom we nog altijd op zoek zijn naar ons eerste punt.”

Brasschaat ging vorig weekend tegen leider VC Herentals een eerste keer nipt onderuit, terwijl Zwijndrecht voor eigen volk een 2-6 oplawaai van Lille kreeg.

Matyn: “Het verschil met Lille was groot, maar we gaven enkele doelpunten ook veel te makkelijk weg. Lille heeft alleszins een sterke aanval, toont veel ervaring en is constant in beweging. De Kempenaars waren duidelijk een maatje te groot voor ons. Ook een ploeg als Brasschaat kan normaal gezien niet tippen aan Lille.”

Boeykens:“Hun budget ligt veel hoger dan het onze. Tegen Lille (op 1 oktober, red.) verliezen, zou geen schande zijn. Tegen Herentals gingen we nipt onderuit, maar iedereen was best tevreden over de prestatie. Alleen de twee tegendoelpunten vielen net iets te makkelijk.”

Naar de match van zondag dan. Bij Zwijndrecht is het na de nul op twaalf al bijna van moeten, terwijl Brasschaat iets meer op zijn gemak kan zijn?

Boeykens: “Denk dan maar snel iets anders. Ook bij ons werd deze wedstrijd al lang voor de competitiestart met rood aangekruist. Iedereen wil winnen tegen Koen. Trouwens, vijf op vijftien of acht op vijftien is een groot verschil. We willen absoluut de drie punten pakken. Al klopt het natuurlijk ook dat een gelijkspel op zich geen slecht resultaat zou zijn voor Brasschaat.”

Matyn: “Het wordt een speciale wedstrijd zondag. Voor de eerste keer tegen je ex-club spelen, maar vooral de druk om die nul van het bord te vegen. Misschien is het wel een voordeel dat ik de spelers van Brasschaat goed ken. Dinsdag hadden we een groepsgesprek en iedereen beseft wat er op het spel staat. Een keer winnen kan voldoende zijn om vertrokken te zijn. Voor en na de wedstrijd kan er even gelachen worden, maar tijdens de wedstrijd hou ik geen rekening met mijn verleden bij Brasschaat.”

Wat verwachten jullie van de wedstrijd?

Matyn: “Wij moeten een vroege tegentreffer vermijden en proberen scherper te zijn in de duels. Het wordt niet gemakkelijk, maar het moet nu echt wel eens gaan beuren. We zullen Jens Van Loon goed in het oog moeten houden en ja, Sil uiteraard ook. Bovendien is Brasschaat met zijn lengte ook gevaarlijk op stilstaande fases.”

Boeykens: “Bij Zwijndrecht is Koen de enige speler die ik ken. Maar onze trainers zullen ons nog wel inlichten. Iedereen bij ons ligt erop gebrand om deze wedstrijd absoluut te winnen. Het zit al een tijdje in onze hoofdjes. Afspraak zondag om 15 uur.”