Nu te koop: 'De Piemel van Napoleon’

Print

Foto: Sven Van Haezendonck

Mechelen - In de geschiedenis lopen feiten en fabels dikwijls door elkaar. Mechelaar Lode Melis (61) heeft ze gebundeld in zijn tweede boek. En dat heeft een opmerkelijk titel gekregen: ‘De Piemel van Napoleon’. “Ik hou van die petite histoire”, zegt de auteur.

De napoleontische oorlogen brachten veel ellende mee. “De zoektocht naar zijn piemel is gelukkig minder wreed. Hoe dat precies in elkaar zit, ga ik niet verklappen”, zegt Melis. ‘De piemel van Napoleon’ is na ‘De Kuren van de Keizer’ dat eerder voor jongeren bedoeld was, zijn tweede boek.

De feiten en fabels in zijn boek zijn het resultaat van jaren onderzoek, checken en dubbelchecken. “Wat je op Wikipedia leest, mag je niet altijd zomaar voor waar aannemen”, zegt Melis, die zelf een autodidact is. “Er is een bekende Mechelaar die daarover kan meespreken, iemand waarvoor ik heel veel respect heb. Onze Mechelse historicus Marcel Kocken heeft het ook allemaal alleen gedaan. Op latere leeftijd behaalde hij daar zelfs een universitaire graad in”, vertelt Lode Melis.

Zelf heeft hij thuis zo’n drieduizend boeken in zijn bibliotheek. “Het begon allemaal in de jaren zeventig, toen het in de mode was om naar de academie te gaan. De periode van cafés als Herten Aas. Ik begon met tekenen, maar dat was duidelijk niet zo mijn ding. In de kunstgeschiedenis heb ik wel mijn draai gevonden”, zegt Melis.

"Geschiedenis langs de achterdeur"

En uit die passie vloeit nu dus zijn tweede boek voort. “Dit boek is eigenlijk geschiedenis langs de achterdeur. De petite histoire van de fabels en de geschiedenis geeft ons dikwijls een ander beeld van de grote actoren uit de geschiedenis”, geeft de auteur aan. Zo werd in 1906 in Muizen een Karolingische muntschat opgegraven. “Verbazend genoeg zat daar ook een Arabische dirham tussen. Dat brengt ons bij het Spaans-islamitische rijk in Spanje uit de hoge middeleeuwen, waar overigens eens voorbeeldige tolerantie bestond tegenover andersdenkenden. Iets wat in de rest van Europa niet bestond”, vertelt Melis.

En de geschiedenis geeft ons ook een andere kijk op moslims. “Aan de moslims hebben we te danken dat het grootste deel van het werk van Aristoteles en andere filosofen en wiskundigen werd bewaard. Je hoort heel dikwijls spreken over de joods-christelijke roots van onze beschaving. Dat we veel aan de moslims te danken hebben, hoor je veel minder”, legt de auteur uit.

Lode Melis brengt zijn boek uit in samenwerking met uitgeverij Elena, een initiatief van Mechelaar Luc Van Hoeylandt. ‘De Piemel van Napoleon’ telt 208 bladzijden en kost 34.95 euro. Melis stelt vandaag om 20u zijn boek voor in boekhandel De Zondvloed. Zaterdag van 10 tot 13u signeert hij bij Salvator en van 14 tot 16u bij Standaard Boekhandel.  

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio