Turnhoutenaar bouwt woning om tot museum

Foto: Joren De Weerdt

Turnhoutenaar bouwt woning om tot museum

Turnhout - Een museum met houten machines van tweehonderd jaar oud klinkt in het digitale tijdperk allicht stoffig en saai in de oren. Maar Herwig Kempenaers toont met veel bevlogenheid in zijn Historische Drukkerij in Turnhout hoe de drukpersen in de negentiende eeuw veranderden.

De verschillende drukpersen staan in het museum netjes op chronologische volgorde uit­gestald. ­Betekent dat dat Herwig nu uitverzameld is? “De ­machines die ik nu nog heb, zijn overgebleven na een selectieproces van twintig jaar. Als ik in mijn hoofd de perfecte verzameling zou kunnen aan­leggen, zou je zien wat je nu in het museum ziet. Ik heb dus het gevoel dat de collectie compleet is, maar ik blijf uiteraard een verzamelaar. Nu heb ik mijn aandacht gefocust op papieren en boeken (lacht).”

De zolder boven Herwigs thuismuseum is volgestouwd met grafische tijdschriften, handleidingen van oude machines, catalogi van lettergieterijen en oude kranten. “Ik heb hier ook zevenhonderd postkaarten met binnenzichten van drukkerijen liggen en briefhoofden van Belgische negentiende-eeuwse drukkerijen. Dat is het volgende wat ik ga inventariseren en digitaliseren. Een groot deel van de papieren collectie staat al online.”     

 

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio