© BELGA

Filip Dewinter: “Die interne twisten zijn dodelijk voor N-VA”

Aan leedvermaak willen de kopstukken van Vlaams Belang zich niet schuldig maken. Maar ze willen wel spreken uit ervaring.

lm

VB-voorzitter Tom Van Grieken geeft liever geen commentaar op de gebeurtenissen bij de N-VA. Hij uit wel zijn bewondering voor de rechtlijnigheid van Vuye en Wouters en zet de deur open voor dissidenten: “Wie ons programma onderschrijft, is welkom.”

Filip Dewinter en Gerolf Annemans, oudgedienden van het Vlaams Blok en het Vlaams Belang, zijn minder voorzichtig. “Dit moest wel fout lopen”, zegt Dewinter. “Het is ook in onze partij gebeurd: niemand kon ons vloeren totdat we het zelf deden.”

Dewinter verwijst naar de interne twisten met Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke, die zijn partij uiteindelijk ten gronde richtten. En hij voorspelt: “Dit gaat ook bij de N-VA niet meer stoppen. Ook anderen zullen hun stem verheffen. De N-VA zal de mist ingaan door interne verdeeldheid. Alle elementen voor een klassiek Grieks drama zijn aanwezig. Dit kan dodelijk zijn voor een partij.”

Ook Gerolf Annemans zag het aankomen. “Het stilleggen van de communautaire kwestie is net zoals een ziek lichaam invriezen”, zegt hij. “Je weet nooit hoe het eraan toe is wanneer je het vijf of tien jaar later ontdooit. Diezelfde fout heeft de CVP in de jaren tachtig ook gemaakt. En kijk hoe het met die partij verder is gegaan.”

“Michel-II niet mogelijk”

Annemans ziet voorlopig nog geen implosie bij de N-VA. “Daarvoor is het nog te vroeg”, zegt hij. “Maar de tijd dat de N-VA de interne problemen onder de mat kon vegen, is nu voorbij. En dat vind ik goed nieuws, want eindelijk zal het debat over de toekomst van België en het onafhankelijke Vlaanderen weer in beweging komen. Ik denk niet dat een herhaling van de formule voor de regering Michel I na de verkiezingen van 2019 nog mogelijk zal zijn.”