Mysterieuze reuzenpenis zet Sint-Gillis op stelten

Print

Het moet schrikken zijn voor de bewoners van de Brusselse deelgemeente Sint-Gillis. Wie passeert aan kruispunt La Barrière ziet plots op een zijgevel een gigantische zwart-wit tekening van een penis.

Het provocerende kunstwerk is nog maar dit weekend gemaakt, want maandagnamiddag werd de eerste foto gedeeld op de Facebookpagina ‘I love Saint-Gilles’.

Heel wat mensen geven op sociale media commentaar bij het opmerkelijke beeld en vermoeden dat het graffitiwerk van de hand is van Bonom, oftwel Vincent Glowinski. Deze kunstenaar zorgde een tijdje geleden in Sint-Gillis al voor ophef met een grote afbeelding van een masturberende vrouw. Maar al meer dan tien jaar lang valt hij op in het straatbeeld met grote muurschilderingen in sobere kleuren. In een reactie aan RTBF wil Glowinski echter niet bevestigen dat hij achter deze gedurfde tekening zit. “Ik was het niet en ik wens er ook niet mee geassocieerd worden”, klinkt het kort en bondig.

Het lokale bestuur van Sint-Gillis heeft zich nog niet uitgesproken, schepen van Cultuur Carlo Luyckx (PS) gaat eerst contact opnemen met de eigenaar van het pand. Oppositiepartij cdH eist intussen wel dat de gemeente snel actie onderneemt. De bekladde gevel ligt recht tegenover een katholieke meisjesschool en er passeren dus dagelijks heel wat kinderen. “Dit is niet de plaats voor ‘kunst’ die de verbeelding van passanten op hol brengt”, aldus politicus Vincent Henderick.

In de Visverkopersstraat, pal in het centrum van de hoofdstad, in intussen nog een andere muurtekening opgedoken. Dit keer wordt de geslachtsgemeenschap erg expliciet uitgebeeld.

Nu in het nieuws