© BELGA

Onderzoeksrechter in het nauw gedreven op proces-Wesphael

De advocaten van Bernard Wesphael hebben op het einde van de tweede procesdag de onderzoeksrechter van Brugge op de korrel genomen. Meester Jean-Philippe Mayence verweet haar dat ze al over de aanhouding van Wesphael besliste nog voor ze het schriftelijk verslag van de wetsgeneesheer had gezien.

Onderzoeksrechter Christine Pottiez gaf toe dat ze enkel nog maar mondelinge informatie van de arts had gekregen. “Maar ik was op de hoogte van de externe verwondingen en van de verklaringen van de politie van Oostende en van Bernard Wesphael”, zei ze.

De verdediging wees er ook op dat er eerst over moord gesproken werd. Maar op basis waarvan werd besloten dat er sprake was van voorbedachtheid? “Ik erken dat dat nog moest geanalyseerd worden. De kwalificatie tijdens het eerste requisitoir is indicatief”, reageerde Pottiez.

Mayence maakte zich ook druk over de mysterieuze verdwijning van de stalen die genomen werden onder de nagels van het slachtoffer. Daarover kwam geen opheldering, maar de wetsgeneesheer komt donderdag nog getuigen.

De jury kan zich overigens opmaken voor nog een hele rits getuigen. Vooral de getuigenis van O.D. lijkt interessant te worden. Hij was de minnaar van slachtoffer Véronique Pirotton. Dinsdag kregen de juryleden via de politieagenten die kwamen getuigen, al enkele opvallende verklaringen van die man te horen.

© BELGA

De ex van Pirotton - ze hadden elkaar leren kennen via een datingsite - gaf tijdens zijn verhoor toe dat hij met Pirotton sinds oktober 2012 weer seksuele betrekkingen had. Dat was enkele maanden, nadat Pirotton met Wesphael was getrouwd. “Ondanks haar huwelijk had ze nood aan een minnaar”, zou O.D. gezegd hebben.

Over de relatie tussen Wesphael en zijn vrouw wist O.D. te vertellen, dat die verslechterd was, nadat Wesphael een liefdesbrief had ontdekt van de minnaar aan zijn vrouw. Daaruit bleek duidelijk dat de twee een relatie hadden. Volgens O.D. dwong Wesphael zijn vrouw daarna om een klacht in te dienen tegen haar minnaar en begon hij haar te controleren.

O.D. bezorgde de politie ook een opname van een gesprek dat hij had met Véronique Pirotton kort voor haar dood, en ook een voicemailbericht van op zijn gsm. De jury zal die opnames later tijdens het proces nog te horen krijgen.

Vastgoed

Jobs in de regio