© BELGA

Kandidaat-doorstarter VLM Airlines ontving al honderdtal sollicitaties

SHS Antwerp Aviation, het bedrijf dat een doorstart van het failliete VLM Airlines wil maken, heeft al zowat 100 sollicitaties ontvangen. Zo klinkt het bij het bedrijf. Intussen is het wachten op een akkoord met de curatoren.

Nadat eind juni de Antwerpse luchtvaartmaatschappij over de kop ging, zoeken de curatoren nu al enkele maanden naar een kandidaat die een doorstart wil maken. Sinds een tweetal weken wordt er intensief gepraat met de Antwerpse dochter van het bedrijf SHS Aviation.

Bij VLM werkten zo’n 160 personeelsleden, die allemaal werden ontslagen. SHS is intussen gestart met het zoeken naar personeel, voor het geval het plan doorgaat. Het bedrijf gaf zelf aan met een vijftigtal mensen te willen starten.

“Intussen hebben we al zo’n 100 sollicitaties ontvangen, zowel van ex-werknemers als van anderen”, zegt Yves Panneels, woordvoerder voor SHS. Volgens hem gaat het om uiteenlopende profielen, zoals mensen met commerciële of informatica-achtergrond, maar ook vliegend personeel.

Witte rook

Volgens de curatoren komt er wellicht deze maand nog definitief witte rook voor de opstart. Momenteel wordt, gezien de internationale financiering van de operatie, nog de laatste informatie ingewonnen bij de Cel Financiële Informatieverwerking, maar volgens curator Jan Loyens zijn daar voorlopig geen problemen te verwachten. Volgens hem zou er al vanaf oktober personeel op de loonlijst komen te staan om de doorstart te begeleiden.

Een andere belangrijke horde die het bedrijf nog moet nemen, is de aanvraag van een Air Operator Certificate (AOC). Dat is een exploitatievergunning vanuit het Directoraat-generaal Luchtvaart (federale overheidsdienst Mobiliteit). Het bedrijf moet daartoe een zakelijk en een technisch plan voorleggen.