Katoen Natie breidt uit aan Delwaidedok: 400 extra jobs

Foto: BELGA

Katoen Natie breidt uit aan Delwaidedok: 400 extra jobs

Print

De logistieke groep Katoen Natie wil haar activiteiten aan het Antwerpse Delwaidedok uitbreiden. De investering zou 98 miljoen euro kosten en 400 jobs opleveren. Maar volgens CEO Fernand Huts moet minister Kris Peeters dan wel “rechtszekerheid” geven over mogelijkheden voor e-commerce en logistiek. Zo werd dinsdag aangekondigd.

Door de verhuis van het bedrijf MSC naar de linkeroever komt aan het Delwaidedok heel wat plaats vrij. Op een persconferentie kondigde Fernand Huts aan kandidaat te zijn om bestaande logistieke activiteit van de groep aan de niet-waterkant met 34 hectare uit te breiden.

Huts stelt wel één belangrijke voorwaarde, dat hij niet met (logistieke) havenarbeiders moet werken. “We hebben daarover zo’n 30 brieven naar minister Peeters geschreven. Zijn partijgenoot Marc Van Peel zei dat havenarbeid enkel laden en lossen van schepen is. Wij willen nu ook zekerheid over of ‘soutiens’ in enveloppes steken havenarbeid is of niet. Als die zekerheid er niet komt, investeren we niet.”

Zoals vroeger wijst de CEO ook naar het door de overheid gecontroleerde bedrijf bpost, waar volgens Huts nog steeds soortgelijk werk gebeurt, zonder havenarbeiders, maar ook in havengebied.

Hij verwijst tevens naar een juridische procedure bij de Raad van State. Meer dan tien bedrijven zouden protest hebben aangetekend tegen het koninklijk besluit dat werd gepubliceerd om, na kritiek van Europa, de wet-Major aan te pakken.

Woensdag zou Kris Peeters met Europees Transportcommissaris Violeta Bulc samenzitten om te praten over de ingebrekestelling aangaande havenarbeid die nog steeds lopende is.

Havenbedrijf reageert

In een reactie benadrukt het Havenbedrijf  dat er nog geen concessie werd toegekend aan Katoen Natie. "Er zijn gesprekken lopende over een uitbreiding van een bestaande concessie van 10,8 ha die de logistieke groep nu reeds heeft aan het Delwaidedok. De uitspraken van de heer Huts vandaag zijn te voorbarig", zegt Annik Dirkx, woordvoerder van het Havenbedrijf.

"Het Havenbedrijf voert gesprekken met de verschillende kandidaten voor de 150 ha tellende concessie die aan het Delwaidedok vrijkomt na de verhuis van MSC naar het Deurganckdok. Na de bevraging die in het voorjaar werd georganiseerd, werden een 15-tal projecten ingediend. De gesprekken met mogelijke concessionarissen zijn nog steeds aan de gang. Van zodra er concessies worden toegekend, zal hier verder over gecommuniceerd worden." 

Nu in het nieuws