Leider Zulte Waregem loopt uit na zege in West-Vlaamse derby

Print

Zulte Waregem heeft het streekduel met KV Kortrijk met 2-1 gewonnen op de zevende speeldag van de Jupiler Pro League. Het loopt zo uit op kop van het klassement. Bekijk de beelden vanaf 23u.

De Vlasico, zoals de derby der vlasboeren tussen Zulte Waregem en KV Kortrijk tegenwoordig al lachend genoemd wordt, kende een hoge inzet aan de Gaverbeek: Essevee stond alleen op kop en kon uitlopen, KVK kon zowaar over Zulte Waregem naar de leidersplaats springen.

In de beginfase ontaardde het burenduel nog iets te veel en een paar stevige overtredingen. Op het kwartier kwam het eerste echte gevaar van de thuisploeg: Timothy Derijck kon koppen op een verre vrije trap. Thomas Kaminski tikte de bal uit doel en was ook paraat op de rebound, een nieuwe kopbal van de inlopende Marvin Baudry. Aan de overkant staken ook de Kerels hun neus aan het venster met enkele goede infiltraties van Xavier Mercier.

Saadi wist knappe openingsgoal Kaya uit

De partij ging redelijk gelijk op, tot de aanval van Zulte Waregem zijn klasse liet bewonderen. Even voorbij het halfuur vond Mbaye Leye de ruimte tussen de benen van zijn belager en speelde zo slim Alessandro Cordaro vrij. Die tikte het leer tot bij Onur Kaya, die de bal hard in de dichtstbijzijnde kruising knalde: 1-0. Kaya wist met zijn vreugde geen blijf.

De openingstreffer was het sein voor de bezoekers om ook een versnelling hoger te schakelen. Eerst kopte Andriy Totovytskyy een prima voorzet van Mercier nog naast, maar één minuut later was het dan toch raak. Het centrum van de Zulte Waregem-defensie zag er niet goed uit toen Birger Verstraete met één simpele pass Idriss Saadi het straatje kon insturen. De Fransman besloot eerst nog op de uitgekomen Kenny Steppe, maar was er als de kippen bij om de rebound in doel te leggen. Verdediger Marvin Baudry dacht het leer bij die fase nog van de lijn te halen, maar schoof lullig voorbij het leer in zijn ultieme tackle. Kortrijk zo op gelijke hoogte en Saadi alleen topschutter in de Jupiler Pro League met vijf doelpunten.

Eigen goal Kaminski beslist match

Ook de tweede helft ging aanvankelijk goed op en neer. Toch was het weer Zulte Waregem dat even na het uur het dichtst bij een voorsprong kwam. Davy De fauw kon voorzetten na een mooie combinatie, aan de tweede paal kopte Brian Hamalainen pal tegen het doelhout. Aan de overkant kraakte Hervé Kage zijn schot. Een kwartier voor tijd maakte gouwe ouwe Mbaye Leye het verschil voor de thuisploeg. De aanvoerder van Zulte Waregem schilderde een vrije trap knap over het muurtje. Kaminski tikte het leer nog net tegen de onderkant van de lat, maar de bal ging via het lichaam van de doelman van KV Kortrijk alsnog in doel. Tien minuten voor tijd was het kalf helemaal verdronken voor de bezoekers toen Elohim Rolland een lichte tweede gele kaart pakte nadat hij te laat kwam bij een interceptie. In de slotfase liet Igor Vetokele alleen voor Kaminski nog na er 3-1 van te maken.

Door de zege telt Zulte Waregem in het klassement vier punten voorsprong op zijn eerste achtervolgers. KV Kortrijk staat nog steeds zesde.

Meer voetbalnieuws