Moeizame zege voor Club Brugge tegen Eupen

Foto: BELGA

Moeizame zege voor Club Brugge tegen Eupen

Print

Club Brugge heeft op de zevende speeldag van de Jupiler Pro League met 3-2 gewonnen van Eupen. Even leek blauw-zwart op weg naar een heuse crisis toen ook Eupen al vroeg op voorsprong klom in het Jan Breydelstadion, maar de Bruggelingen knokten zich toch nog naar de zege dankzij onder meer twee penaltygoals van Jelle Vossen.

Alarmfase rood voor de competitiematch tegen Eupen bij Club Brugge: na de pijnlijke 0-3 tegen Leicester in de Champions League en een 1 op 9 (!) in de competitie, stond de landskampioen op het randje van de crisis. Aan coach Michel Preud’homme om met oplossingen te komen. MPH koos ervoor om Benoît Poulain, die tegen Leicester de geblesseerde Bjorn Engels verving, aan de kant te houden en Timmy Simons in de verdediging te houden. Daardoor kon Tomas Pina blijven staan op het middenveld. Op de linksback werd Laurens De Bock vervangen door Boli Bolingoli. Voorin kwamen Anthony Limbombe en Jelle Vossen in de ploeg, Abdoulay Diaby verhuisde naar de bank. Eupen-trainer Jordi Condom moest het nog altijd zonder de geblesseerde Hackenberg, Kenne en Timmermans doen en bracht de verwachte namen aan de aftrap.

Moeizame zege voor Club Brugge tegen Eupen
Henry Onyekuru deed de alarmbellen in het Jan Breydelstadion al vroeg afgaan. Foto: BELGA

Club Brugge wist meteen hoe laat het was. Al na twintig seconden kon Sylla uithalen vanop de rand van de zestien, de uithaal van de Eupense aanvaller miste nipt het kader. Blauw-zwart eiste de bal op en kon opschuiven, tot het op een nieuwe counter van de bezoekers uit de Oostkantons liep. Henry Onyekuru ontsnapte nog op eigen helft aan de Brugse druk en kreeg een hele boulevard op links. De Nigeriaan sneed naar binnen en kon tegen een wijkende thuisdefensie zomaar trappen vanop een meter of twintig. Een geweldige knal liet de geplaagde Ludovic Butelle ter plekke in zijn korte hoek, 0-1 en Club Brugge diep in de penarie.

Vossen maakt gelijk vanop de stip

Moeizame zege voor Club Brugge tegen Eupen
Foto: BELGA

Pas halverwege de eerste helft kon Club Brugge tot kansen komen. Limbombe dreigde enkele keren over rechts en één van zijn voorzetten schoot door tot bij overbuur José Izquierdo. De Colombiaan trapte echter in het zijnet. Enkele minuten later was er een goede reflex van Hendrik Van Crombrugge nodig om een schot van dichtbij van Vossen uit zijn doelvlak te ranselen. Blauw-zwart drong aan en kreeg wat het verdiende toen Luis Garcia bijzonder onoordeelkundig Ricardo van Rhijn onderuit maaide in de zestien. Ref Luc Wouters wees naar de stip, Jelle Vossen eiste de bal op en joeg het leer hard in de winkelhaak.

Club probeerde op zijn elan door te gaan en claimde terecht een tweede strafschop voor een handsbal van Diallo, maar mocht evenzeer van geluk spreken dat Wouters geen graten zag in wat duw-en trekwerk van Stefano Denswil in de eigen zestien. Izquierdo, knap vrijgespeeld door Hans Vanaken, miste vanop de rand van de grote rechthoek nog de kans op een Brugse voorsprong.

Foutje Eupen-doelman luidt Brugse zege in

Aanvankelijk bracht de tweede helft minder animo. Eupen werd verder achteruitgedrukt door de landskampioen, maar dat kwam het tempo niet ten goede. De eerste keer opwinding was meteen goed voor een doelpunt: Ruud Vormer gooide een bal voor de pot en de uitgekomen Eupen-doelman Hendrik Van Crombrugge was te laat op de bal waardoor Stefano Denswil het leer in het lege doel kon koppen. Een beetje revanche toch voor de Nederlander, die tegen Leicester geen goede beurt gemaakt had.

Moeizame zege voor Club Brugge tegen Eupen
Jelle Vossen maakt er vanop de stip 3-1 van. Foto: BELGA

Ook die andere schlemiel van woensdag, Butelle, scoorde nog punten. Eupen kreeg nog twee prima kansen op de 2-2, maar twee keer lag de Fransman in de weg. Eerst haalde hij een deviatie van doelpuntenmaker Henry Onyekuru prima, daarna ging hij goed plat toen de Nigeriaan helemaal alleen nog eens mocht aanleggen vanop de zestien. Club Brugge blies van opluchting en de match leek even later beslist toen Jelle Vossen ten val werd gebracht in de zestien. De spits zette zelf zijn tweede penalty van de avond om: 3-1. Enkele minuten later was het echter tijd voor de derde strafschop van de partij. Butelle haalde Henry Onyekuru onderuit in de zestien, Luis Garcia nette vanop de stip de 3-2. Verder dan dat kwam Eupen wel niet meer.

Zo heeft Club Brugge zich zonder mooi voetbal toch naar een deugddoende driepunter geknokt. De Bruggelingen hebben nu tien punten en halen zo voorlopig Racing Genk en KV Oostende bij in het klassement. Eupen blijft elfde.

Meer voetbalnieuws