© BELGA

Bemelmans en De Loore stunten naar Belgische zege in dubbelspel en plaats in wereldgroep

België heeft zich verzekerd van het behoud in de Wereldgroep van de Davis Cup. Ruben Bemelmans en Joris De Loore wonnen zaterdag in Oostende het dubbelspel van de Braziliaanse toppers Marcelo Melo en Bruno Soares (derde en vijfde op de ATP-dubbelranking). Het werd 3-6, 7-6 (7/5), 4-6, 6-4 en 6-4 na 3 uur en 22 minuten. De Belgen komen zo op een onoverbrugbare 3-0 voorsprong tegen de Brazilianen.

vtvn

David Goffin (ATP 14) had België vrijdag in de Sleuyter Arena op voorsprong gezet door met 6-2, 6-2 en 6-0 te winnen van Thiago Monteiro (ATP 101). Aansluitend was Steve Darcis (ATP 103) met 6-7 (5/7), 6-1, 6-3 en 6-3 te sterk voor Thomaz Bellucci (ATP 79). Hij bezorgde de selectie van coach Johan Van Herck zo een 2-0 voorsprong.

Zondagnamiddag staan de laatste twee enkelspelen op het programma. Eerst neemt Goffin het op tegen Bellucci, van wie hij nog verloor op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Daarna is het de beurt aan Darcis tegen Monteiro.

België, in 2015 verliezend finalist in de Davis Cup, ging begin maart in Luik met 2-3 onderuit tegen Kroatië en werd daardoor verwezen naar de barrages.

“Ik kan niets anders doen dan Bemelmans en De Loore feliciteren voor hun prestatie”, reageerde Bruno Soares, die onlangs op de US Open het dubbelspel won aan de zijde van de Brit Jamie Murray, na afloop. “Bravo voor de Belgen, ze speelden vandaag op een erg hoog niveau. Ik vond dat wij goed aan de partij begonnen maar de tweede set, die de Belgen via een tiebreak wonnen, was het kantelpunt van de wedstrijd. Hadden we de tweede set binnengehaald, dan stonden we 2-0 voor en hadden we een goede kans om de match te winnen. Maar de Belgen speelden met lef en verdienden de zege.”

“Ik ben erg teleurgesteld met dit resultaat”, gaf Soares’ partner Marcelo Melo toe. “De Davis Cup is erg belangrijk voor mij. Ik heb mijn best gedaan, maar het heeft niet mogen zijn.”

Johan Van Herck: “Dit is een ongelooflijk scenario”

“Hier had ik niet op durven hopen”, liet Belgisch kapitein Johan Van Herck na afloop optekenen. “Dit is een ongelooflijk scenario. We gingen er niet van uit dat we deze wedstrijd gingen winnen, maar wel dat ze tijdens de wedstrijd zouden groeien in hun spel. In het begin waren Ruben en Joris wat gestresseerd, ze speelden aarzelend, maar ze zijn beter geworden naarmate dat de wedstrijd vorderde. Ze hebben beiden een fantastische match gespeeld. Op het einde lieten ze tennis van een hoog niveau zien, vanaf 3-2 in de vijfde set geloofde ik in de overwinning.”

Of Bemelmans en De Loore de vaste dubbelspelers van de Belgische Davis Cup-ploeg worden valt nog af te wachten. “Ze hebben vandaag getoond dat ze die rol aankunnen, maar ze moeten hun prestatie nog bevestigen in de toekomst. Het is aan hun om samen te blijven spelen en hun kunnen te tonen op andere toernooien. De selectie is gemaakt in functie van de dubbelwedstrijd van vandaag, ik had al vanaf het begin het idee om Ruben en Joris samen te laten spelen. Ze hebben zich op het dubbel kunnen concentreren en veel getraind afgelopen week. We wilden niet gewoon twee enkelspelers die samen dubbelden, we wilden een echt team op het terrein zien. We hebben hard gewerkt en dat heeft vandaag vruchten afgeworpen.”

Wie zondag de Belgische kleuren verdedigt voor de twee overige wedstrijden staat nog niet vast. “We zullen zien wie speelt, daar is nog niet over nagedacht. We dachten niet te staan waar we vandaag al staan. We moeten er een nachtje over slapen en kijken wie zich goed voelt morgen. Het is belangrijk dat we die wedstrijden serieus nemen, voor het publiek en voor de organisatoren.”

“Na de finale van vorig jaar heb ik aan de federatie gezegd dat we binnen vier jaar elk jaar top acht zouden moeten spelen”, sprak een ambitieuze Van Herck. “We hebben de spelers om dat te verwezenlijken. David (Goffin) maakt deel uit van de wereldtop en Steve (Darcis) zal zeker nog enkele jaren spelen. Daarnaast zijn er ook Ruben (Bemelmans) en Joris (De Loore), maar ook nog andere spelers zoals Kimmer (Coppejans) en Arthur (De Greef). Wat we dit weekend al hebben laten zien, moet ons vertrouwen geven voor de toekomst. Elke Davis Cup-ontmoeting is moeilijk, maar ik denk dat we ver kunnen geraken. We moeten daarvoor de best mogelijke ploeg samenstellen, en dat wil niet zeggen de beste vier spelers. Niet enkel de klassering speelt een rol, het vormpeil en de ondergrond zijn even bepalend.”

De eerste ronde van Davis Cup 2017 heeft plaats in maart. Donderdag wordt in Londen voor die eerste ronde geloot.

Uitslagen:

België - Brazilië 3-0

- vrijdag -

David Goffin (BEL/ATP 14) - Thiago Monteiro (Bra/ATP 101) 6-2, 6-2, 6-0

Steve Darcis (BEL/ATP 103) - Thomaz Bellucci (Bra/ATP 79) 6-7 (5/7), 6-1, 6-3, 6-3

- zaterdag -

Ruben Bemelmans/Joris De Loore (BEL) - Marcelo Melo/Bruno Soares (Bra) 6-7 (5/7), 6-1, 6-3, 6-3

Meer sportnieuws