© Photo News

1/2

Gaviria neemt wraak op Dupont en wint Primus Classic

Fernando Gaviria heeft zaterdag de Primus Classic Raymond Impanis-Peter Van Petegem (1.BC) op zijn naam geschreven. De Colombiaan van Etixx-Quick Step was na 200,4 kilometer de snelste in een massaspurt voor Timothy Dupont, die vrijdag Gaviria klopte in Koolskamp.

Het was Timothy Stevens die na 11 kilometer alleen op avontuur trok. Zijn poging duurde echter niet lang. Diverse renners probeerden het daarna eveneens maar het duurde toch tot zowat 58 kilometer koers voordat diezelfde Stevens in het gezelschap van Kevin Van Melsen, Julien Mortier en de Fransman Benjamin Giraud een aanval kon opzetten. Preben Van Hecke en Tom Dernies repten zich eveneens naar de kopgroep toe en zo kregen we zes leiders. Die sprokkelden een maximale voorsprong van 3:30 op het peloton waarin vooral de renners van BMC het tempo bepaalden.

De kasseizone in Chaumont-Gistoux, op 58 kilometer van de finish, was er voor Benjamin Giraud teveel aan en hij verloor voeling met de kopgroep. Ter hoogte van de Smeysberg , met nog 34 kilometer voor de boeg, was weer alles te herdoen en smolt alles samen. Meteen het sein voor 14 renners om opnieuw te gaan versnellen. Deze kopgroep werd op 27 kilometer van de finish tot negen herleid. Daar maakten Greg Van Avermaet, Tosh Van der Sande, Jelle Wallays, Jérôme Baugnies, Dimitri Claeys, Kevyn Ista, Fernando Gaviria, de Oostenrijker Marco Haller en de Noor Vegard Breen deel van uit. De Deen Magnus Cort Nielsen overbrugde in zijn eentje de kloof naar voor en zo kregen we tien leiders. Maar ook deze vlucht kende geen goed einde en op 8 kilometer van de eindmeet kregen we wederom een hergroepering. Niemand slaagde er nog in om weg te geraken en in de daaropvolgende massasprint was Fernando Gaviria heer en meester.

“Perfect afgezet”

Op de erelijst van de Primus Classic volgt Gaviria onze landgenoot Sean De Bie op. “De ploeg heeft me perfect afgezet voor deze massasprint. Ik kwam er gepast uit en kon het zo halen”, vertelde Gaviria.

“We reden heel de dag attent met het hele team. Ikzelf was meegegaan met een vlucht waar ook Greg Van Avermaet deel van uitmaakte. Ik dacht even dat de klus daarmee geklaard was en we gingen sprinten met tien man, ook al pakten we nooit veel voorsprong. Het peloton bleef echter maar jacht maken en op een gegeven moment waren wij er dan ook aan voor de moeite. Natuurlijk kostte deze inspanning mij heel wat krachten, maar blijkbaar had ik nog voldoende over om hier te winnen. Ik tank door deze overwinning nog wat meer vertrouwen voor het wereldkampioenschap in Qatar.”

“Vandaag was Gaviria net iets sterker dan mezelf. Bovendien kon hij rekenen op een perfecte trein, net zoals ik dat gisteren kon”, stelde Timothy Dupont. “Ik koos het wiel van Gaviria om mijn sprint aan te trekken. Ik moest vechten om die positie te behouden en daardoor verstookte ik een heel pak energie. Wij moesten eerder in de wedstrijd met de voltallige ploeg knokken om de kloof naar de tien leiders te overbruggen. Ook dat kostte ons krachten. Maar dat neemt niet weg dat Fernando Gaviria vandaag duidelijk de sterkste was.”

“Ik krijg steeds maar vragen over het wereldkampioenschap. Ik zou natuurlijk zeer graag deel uitmaken van de selectie maar de keuze ligt bij bondscoach Kevin De Weert. Ik wil me wegcijferen voor de ploeg en ik heb al meermaals bewezen dat ik aan de eindmeet niet traag ben.”

Voor de aanvang van de Primus Classic werd olympisch kampioen Greg Van Avermaet (BMC) uitgebreid gelauwerd. De Waaslander reed een zeer opmerkelijke koers en was de aanstoker van een vlucht die even kans op slagen leek te hebben. Tot het peloton op acht kilometer van de eindmeet opnieuw aansloot en zo aanstuurde op een massasprint.

“Ik wou de finale openbreken toen ik het nodig achtte. We sloegen vlug een mooie kloof met een knappe groep, maar enkele ploegen wilden aansturen op een massasprint. Bovendien was de finale op deze vlakke wegen net niet lastig genoeg om de groepsspurt te ontlopen”, verduidelijkte Van Avermaet.

“Ik probeerde om de koers nogmaals te winnen, maar daar slaagde ik niet in. Ik hoop mijn goede conditie te kunnen rekken tot aan het wereldkampioenschap. Voor mij volgt nu de Eneco Tour en dat is de laatste aanloop naar het WK. Het is belangrijk om fris te blijven. Maar mijn jaar is sowieso al geslaagd. Ik wou na mijn olympische titel er nog iets bij hebben en dat lukte reeds in Canada.”

Uitslag:

1. Fernando Gaviria in 4u37’20”

2. Timothy Dupont z.t.

3. Max Richeze

4. Tom Van Asbroeck

5. Magnus Cort Nielsen

6. Alexander Porsev

7. Kevin Ista

8. Robin Stenuit

9. Michael Carbel Svengaard

10. Marco Haller

Meer sportnieuws