© Photo News

1/2

Nederlandse na olympisch kampioen ook Europees kampioen

Anna van der Breggen heeft zich zaterdag gekroond tot Europees kampioene wielrennen bij de vrouwen elite in het Franse Plumelec. In een sprint met vijf toonde de Nederlandse zich de snelste bergop en haalde ze het van de Poolse Katarzyna Niewiadoma. De Italiaanse Elisa Longo Borghini vervolledigde het podium. Er finishten geen Belgen in de top tien. De tweede plaats van Niewiadoma was eveneens goed voor de titel bij de beloften.

De vrouwen kregen acht rondes van 13,7 kilometer, goed voor een totaal van 109,8 km, voorgeschoteld en het duurde lang vooraleer een ontsnapping vorm kreeg. Pas iets over halfweg koers brak de Nederlandse ploeg, de favorieten in Plumelec, de wedstrijd open op de Cadoudal. Uiteindelijk was het Lucinda Brand die wegreed, ze kreeg ook enkele vrouwen mee in steun: Severine Eraud, Olena Pavlukhnia, Anna Stricker, Nicole Hanselmann, Emilia Fahlin, Anna Plichta. Wat later maakte ook onze landgenote Anisha Vekemans de aansluiting.

Meer dan 1:10 kregen ze evenwel nooit van het peloton, waar de Nederlandse ploeg, ondanks dat ze Brand mee hadden vooraan, samen met de Italianen en Fransen het werk verrichtten in de achtervolging. Ook Marianne Vos deed haar duit in het zakje en versnelde vooraan om het peloton op een lint te trekken. Vooraan besloot Brand niet te wachten en sprong ze weg bij haar medevluchters. Plichta sloot nog aan, ook Fahlin en Pavlukhina keerden terug, maar intussen was de bonus wel gezakt naar 25 seconden.

Het peloton nam nadien wat gas terug, maar uiteindelijk werden de laatste vluchters toch gegrepen op 14,7 km van het eind op de voorlaatste klim van de Cadoudal. Ondanks nog enkele aanvalspogingen slaagde niemand er nog in om weg te rijden en het was de Nederlandse ploeg die het tempo hoog hield. Op de slotklim was het de Poolse Niewiadoma die als eerste versnelde en het pak uitdunde. Vier rensters sloten aan, onder hen ook olympisch kampioene Van der Breggen. Die laatste zette de sprint van ver aan en hield stand, al kwam Niewiadoma nog stevig opzetten. Goud voor de Nederlandse evenwel, zilver voor Niewiadoma en brons voor Longo Borghini.

Droomseizoen

De 26-jarige Van der Breggen beleeft een droomseizoen. Eerder kroonde ze zich in Rio tot olympisch kampioene op de weg, pakte ze er ook brons op de tijdrit, won ze zilver op het EK tijdrijden afgelopen donderdag in Plumelec, won ze de Waalse Pijl (WT) en de Salverda Omloop van de IJsseldelta (1.2). “Dit is inderdaad een droomjaar”, moest ze erkennen na afloop. “Olympisch goud was al ongelooflijk, nu pak ik hier op het eerste EK voor vrouwen elite ook nog eens de titel, één waar wel een trui aan verbonden is”, lachte ze de tanden bloot.

“Het was een lastige wedstrijd, maar ik had het gevoel dat de focus de hele tijd goed zat en dat we de koers onder controle hadden. Eerst de aanval met Lucinda en daarna legden we een hoog tempo op. De ploeg heeft heel hard gewerkt, in de laatste ronde zei ik hen dat ze tempo moesten maken en ik het zou proberen afmaken op de klim. Dat is gelukt, dit is een titel waar ik heel trots op ben.”

Meer sportnieuws