© kvh

“Strijd tegen verkrachtingen moet op alle vlakken versterkt worden”

Als rapporteur in de Kamer voor het Adviescomité Maatschappelijke Emancipatie legt Nele Lijnen (Open Vld) momenteel de laatste hand aan een resolutie die oproept “om de strijd tegen verkrachtingen op alle vlakken te verscherpen”. Dat meldt Lijnen in reactie op cijfers over de evolutie van het aantal geregistreerde feiten van seksueel geweld die minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon deze week bekendmaakte in een antwoord op haar schriftelijke vraag.

In de resolutie zal onder meer gepleit worden voor de oprichting van multidisciplinaire referentiecentra waar slachtoffers van een verkrachting terechtkunnen voor medische, politionele en juridische begeleiding. Er moet niet alleen een betere begeleiding van slachtoffers komen, maar er moeten ook veel meer daders bestraft worden.

“Door gebrek aan bewijzen of verjaring wordt momenteel 42 procent van alle zaken geseponeerd. Daders die wel voor de correctionele rechtbank verschijnen, worden in drie op de vier gevallen bestraft. Om meer daders te bestraffen moet men er dus voor zorgen dat meer slachtoffers naar de politie stappen en er meer onderzoek gedaan wordt”, aldus Lijnen.

De resolutie van het Adviescomité volgt op hoorzittingen met experts en de bevoegde ministers.

Uit de cijfers van Jambon bleek dat het aantal geregistreerde feiten van seksueel geweld afneemt. In de eerste drie kwartalen van 2015 werden door de politiediensten 7.554 feiten geregistreerd, tegenover 8.682 in dezelfde periode het jaar voordien. Ook in heel 2014 werd een lichte daling vastgesteld, van 11.352 tot 11.302.

In haar reactie wijst Lijnen erop dat slachtoffers in negen op de tien gevallen geen aangifte doen omwille van angst of schaamte. De cijfers voor 2015 zullen bovendien wellicht nog oplopen omdat slachtoffers soms pas later naar de politie stappen. “In oktober 2015 meldde de minister dat er in 2014 2.882 slachtoffers een aangifte van verkrachting deden. Luidens een nieuw antwoord steeg het aantal aangiftes over dergelijke feiten in 2014 inmiddels tot 3.023.”