Marieke Vervoort zet met brons punt achter topsportcarrière: “Nu ga ik mijn bucketlist afwerken”

Print

Marieke Vervoort heeft zaterdag op de Paralympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro brons veroverd in de 100 meter T52 rolstoelsprint bij de vrouwen.

Titelverdedigster Vervoort kwam in een beste seizoensprestatie in 20.12 over de streep en moest zo de Canadese winnares Michelle Stilwell (19.42) en de Amerikaanse Kerry Morgan (19.96) voor zich dulden. Voor de afscheidnemende Vervoort is het de tweede medaille in Rio, eerder behaalde ze al zilver op de 400 meter.

De Belgische delegatie in Rio zit nu aan elf medailles: vijf keer goud, drie keer zilver en drie keer brons.

Marieke Vervoort zet met brons punt achter topsportcarrière: “Nu ga ik mijn bucketlist afwerken”
Foto: REUTERS

“Krop in de keel”

“Ik heb een vreemd gevoel nu. Ik heb een krop in de keel. Ik zou kunnen wenen van blijdschap, maar ook omdat het gedaan is”, verklaarde Vervoort na haar race. Door de ernst van haar aandoening zat ze zaterdag voor het laatst in haar wheeler. “Mijn geest zegt: ‘Ga door met trainen.’ Maar mijn lichaam is het daar niet mee eens.”

Haar olympische titel op de 100 meter verdedigen lukte niet. “Natuurlijk droomt iedereen van goud, maar ik ben heel fier op dit brons. Deze kleur heb ik nog nooit gehad”, vervolgde de rolstoelatlete, die aan een progressieve spierziekte lijdt. “Ik weet dat mijn start minder en minder sterk wordt door mijn aandoening. Voor de wedstrijd moest ik een pijnstiller nemen, want eergisteren botste ik op training op een andere wheeler. Ik kwam met mijn middenrif hard in aanraking met mijn frame. Mijn voorwiel was beschadigd, gelukkig had ik nog een reservewiel bij.”

“Het was mijn droom om met twee medailles mijn carrière af te sluiten, en die droom is uitgekomen. Het is voorbij. Vanaf nu ga ik genieten en mijn bucketlist afwerken. Vanavond is het tijd voor een glas champagne”, besloot ‘Wielemie’.

Marieke Vervoort zet met brons punt achter topsportcarrière: “Nu ga ik mijn bucketlist afwerken”
Foto: Photo News
Meer sportnieuws