Tiende Belgische medaille op Paralympics: Peter Genyn wint na 100 ook 400 meter rolstoelsprint

Foto: BELGA

Tiende Belgische medaille op Paralympics: Peter Genyn wint na 100 ook 400 meter rolstoelsprint

Print

Peter Genyn heeft zaterdag op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro goud veroverd op de 400 meter rolstoelsprint in de klasse T51.

Genyn klokte 1:20.82 en bleef daarmee de Mexicaan Edgar Cesareo Navarro Sanchez (1:21.82) en de Italiaan Alvise de Vidi (1:22.38) voor.

Voor Genyn is het de tweede medaille op deze Paralympics. Dinsdag pakte hij goud op de 100 meter. De 39-jarige Antwerpenaar, die aan de Spelen van 2004 en 2012 deelnam in het rolstoelrugby, werd in 2015 wereldkampioen op de 100 en 400 meter. Hij maakte zijn status van favoriet dus ook waar in Rio.

Sinds 1993 heeft Genyn tetraplegie. Vanaf de borst tot de voeten heeft hij geen bewegingsmogelijkheden.

De Belgische delegatie in Rio zit nu aan tien medailles: vijf keer goud, drie keer zilver en twee keer brons. Eerder veroverden tafeltennissers Laurens Devos en Florian Van Acker goud, dressuurruitster Michèle George één keer goud en één keer zilver, wielrenner Kris Bosmans en rolstoelatlete Marieke Vervoort zilver, rolstoeltennisser Joachim Gérard brons en handbikers Jean-François Deberg, Christophe Hindricq en Jonas Van De Steene (H4) brons.

Genyn: “Ik heb het hoogste bereikt”

Na het goud op de 100 meter toonde Peter Genyn zich zaterdag op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro ook de beste op de 400 meter in de T51-categorie. “Twee gouden medailles, ik heb het hoogste bereikt”, zei hij na afloop.

Genyn won in 1:20.82, een nieuw paralympisch record. “Het was een enorm zware race”, aldus de 39-jarige Genyn, die het wereldrecord (1:18.09) achter zijn naam heeft staan. “In het begin heb ik enkele slagen gemist. Dat kost veel energie, energie die ik aan de meet tekortkwam. Ik voelde de Mexicaan nog opkomen, maar gelukkig had ik net genoeg reserve om de tegenstanders af te houden.”

“Twee gouden medailles, ik heb het hoogste bereikt”, vervolgde de rolstoelatleet. “De 400 meter is drie keer sterven. Tot 300 meter gaat het, daarna is het hopen dat je aankomt. Ik had vandaag minder stress dan voor de 100 meter. Er was minder druk omdat ik al een gouden medaille had behaald.”

“In mijn thuisbasis Kalmthout hangen verschillende vlaggen. Ik krijg erg veel e-mails en ook mijn Facebook-pagina ontploft”, stelde Genyn, die na zijn goud op de 100 meter een telefoontje kreeg van koning Filip. “Het doet deugd erkenning te krijgen”, besloot hij. Op 23 september wordt Genyn ontvangen op het gemeentehuis van Kalmthout.

Marc Vergauwen, secretaris-generaal van het Belgisch Paralympisch Comité (BPC), zag Genyn voor de tweede keer naar het olympisch goud racen. “Als voorzitter van Parantee en Peters club Wapper ben ik superblij. Ik ken Peter al sinds 2003, toen ik als verpleger begon te werken voor het rolstoelrugbyteam. Samen hebben we de Paralympische Spelen van 2004 en 2012 meegemaakt. Deze gouden medaille is de kers op de taart. Peter heeft zijn leven helemaal afgestemd op de topsport. Hij is een topparalympiër in de pure zin van het woord”, zei Vergauwen.

Meer sportnieuws