Driejarig stadsfestival Op.Recht.Mechelen van start

Print

Met onder meer een tableau vivant van de Grote Raad werd zaterdag promotie gemaakt voor Op.Recht.Mechelen. Foto: Sven Van Haezendonck

Mechelen - Het stadsfestival Op.Recht.Mechelen gaat vandaag officieel van start. Een kunstinstallatie met reuzengrote ogen, een tentoonstelling en een theatervoorstelling rond Shakespeare lopen reeds. Maar op het grote openingsspektakel is het wachten tot het voorjaar van 2017. Dan komt het bekende gezelschap Royal de Luxe naar de stad.

Het is dit jaar precies 400 jaar geleden dat de Grote Raad zich in het Hof van Savoye vestigde, tot vandaag nog steeds het gerechtshof. Die verjaardag grijpt Mechelen aan om drie jaar lang een stadsfestival te organiseren rond recht en rechtvaardigheid, en nodigt het publiek uit om daarover na te denken. Zo werden aan drie gebouwen in de stad reuzengrote ogen opgehangen, waarin bezoekers kunnen kijken naar de stad en naar zichzelf.

Skeletten uit massagraf

In het Cultuurcentrum Mechelen opent vandaag officieel de tentoonstelling 'Mir ginn op Mecheln', die voor het grote publiek al toegankelijk is sinds donderdag. Tijdens de expo worden voor het eerst de 39 skeletten getoond van de slachtoffers van de Boerenkrijg in Mechelen.

Op 23 oktober 1798 werden jonge boeren die in opstand kwamen door de Franse bezetter op dezelfde dag vermoord en begraven in een massagraf op het Sint-Romboutskerkhof. "Ze tonen hoe het met recht ook vreselijk mis kan gaan", zegt intendant Guido Wevers van Op.Recht.Mechelen.

Verjaardag Shakespeare

In de indrukwekkende binnentuin van het Hof van Savoye wordt nog tot 25 september de 400ste verjaardag van het overlijden van Shakespeare herdacht. "Hij stelde machtswellust, godsdienstfanatisme en hypocrisie aan de kaak. Heel actuele thema's", zegt Alex Mallems, die het stuk bewerkte.

"Op.Recht.Mechelen moet de komende maanden een van de belangrijkste evenementen en toeristische trekpleisters zijn in Vlaanderen en dat maakt me blij", zegt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld). Hij woonde zaterdag in de stadsschouwburg een academische zitting bij in de stadsschouwburg. Eerder werd in de Sint-Romboutskathedraal het stuk 'Bloed en rozen' van het Toneelhuis opgevoerd.

Royal de Luxe 

Maar het echt grote openingspektakel is iets voor begin maart 2017. Royal de Luxe, bekend van de slapende oma-reuzin in Antwerpen, heeft op vraag van de Mechelse organisatie een nieuw theaterspektakel ontwikkeld. "Eentje waarin wordt verbeeld dat we willen blijven dromen. Ondanks alles en tegen beter weten in. Een spektakel dat uitdrukt hoe we in deze bizarre tijden elkaar moeten omarmen", klinkt het.  

Eind maart 2018 opent als afsluiter een Bourgondisch stadspaleis in het vernieuwde stadsmuseum Hof van Busleyden.

www.oprechtmechelen.be

 

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio