© Wim Hendrix

© Wim Hendrix

© Wim Hendrix

© Wim Hendrix

1 / 4

Restaurant Boris wordt Bistrot d’Anvers

Aan de Veemarkt, een van de meest charmante pleintjes van ’t Stad, werd het vroegere restaurant Boris omgevormd tot Le Bistrot d’Anvers. U vindt er een toegankelijke Frans-Belgische keuken in een Parijse atmosfeer.

Koen De Beuckeleer

Restaurant Boris aan de Veemarkt was de voorbije zeven jaar bekend voor zijn culinaire viergangenmenu’s en statig interieur. Maar een week geleden besloot zaakvoerder Nicolas “Boris” Moreels voor een downgrade te gaan.

“In de week hadden maar weinig mensen tijd voor een uitgebreid viergangenmenu en zelf was ik het concept een beetje beu. Daarom haalde ik al mijn chique interieurmeubels uit de zaak en verving ik ze door normalere tafels en stoelen in Parijse stijl. In het afzonderlijk eetkamertje plaatste ik meubeltjes van de bomma, om een zo huiselijk mogelijke stijl te verkrijgen.”

A la carte

Verder maakte de zaakvoerder voor het eerst een vaste menukaart op, zodat klanten à la carte kunnen bestellen. “Op die kaart staan enkel Frans-Belgische klassiekers, vervaardigd met verse kwaliteitsproducten, maar zonder al te veel franjes.” Verder werkt Moreels met seizoensgebonden suggesties en introduceerde hij een kleiner en goedkoper lunchmenu (26 euro voor een voor- en een hoofdgerecht). “Daarmee hopen we niet alleen zakenmensen, maar ook buurtbewoners naar hier te krijgen.”

Om de breuk met het verleden duidelijk te maken, koos de zaakvoerder voor een nieuwe Frans klinkende naam: Le Bistrot d’Anvers. Een zaak die de gezelligheid van de Parijse binnenstad uitstraalt. De gevel van het restaurant werd rood geschilderd, de tafels en stoelen werden ingevoerd uit Frankrijk en in het midden van de eetzaal werd een snijmachine van topmerk Berkel geplaatst.

“De Rolls Royce onder de snijmachines”, zegt Moreels. “Ideaal om onze pata negra’s en carpaccio’s à la minute te snijden. Achteraan beschikken we over een rijpingskamer, waar we ons vlees in ideale omstandigheden kunnen bewaren.”

Wildmenu

Hoewel Le Bistrot d’Anvers toegankelijker is dan zijn voorganger, mikt Moreels niet echt op toeristen. “Daar valt volgens mij weinig eer mee te behalen. Ik wil dat mensen in de eerste plaats komen omdat ze weten dat het eten hier goed is. In het najaar willen we de mensen overtuigen met een wildmenu, waarbij we uitpakken met de betere haas- en fazantgerechten.”

Nicolas kreeg de bijnaam Boris op zijn zestiende, omdat hij met zijn rosse haren veel weg had van tennisser Boris Becker. “Sindsdien is de naam me altijd blijven achtervolgen”, lacht hij. “Er zijn maar enkele familieleden die me nog Nicolas noemen. Als iemand anders die naam zou roepen, zou ik wellicht niet eens reageren.”

Voor “Boris” Moreels in 2009 neerstreek aan de Veemarkt runde hij vijf jaar een restaurant achter de hoek in de Huikstraat. “Die zaak was echter in niets te vergelijken met de zaken op de Veemarkt. Ik serveerde er vooral typische streekgerechten, zoals beuling met appelspijs en frikadellenkoek met kriekjes. Zeven jaar geleden ben ik ineens naar een gastronomische topkeuken gegaan. Deze zaak is opnieuw wat toegankelijker, maar we werken wel nog steeds met echte kwaliteitsproducten. De smaak staat ook in de toekomst voorop.”

Bistrot d’Anvers, Veemarkt 9, Antwerpen, info@le-bistrot-danvers.be, www.le-bistrot-danvers.be

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio