N-VA-parlementsleden dreigen met rebellie

Foto: Photo News

N-VA-parlementsleden dreigen met rebellie

Print

Hendrik Vuye en Veerle Wouters, de communautaire specialisten van N-VA, dreigen op te stappen als hun partij geen nieuwe staatshervorming eist bij de verkiezingen in 2019, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws zaterdag. Bovendien waarschuwen ze dat er dan een rebellie dreigt uit te breken van de harde Vlaamse kern binnen N-VA.

“Voor ons is het totaal ondenkbaar dat N-VA in 2019 naar de kiezer trekt zonder communautaire ambitie. Daar zouden we ons niet kunnen bij neerleggen. Dan zal het sowieso zonder ons zijn”, benadrukken de twee federale parlementsleden. “En we zijn ervan overtuigd dat een groot deel van onze achterban dan zal afhaken. Toen N-VA er in 2014 uiteindelijk voor koos om in de regering-Michel te stappen, zeiden veel partijgenoten al: ‘Dit is goed voor vijf jaar, maar echt niet langer.’“

N-VA-voorzitter Bart De Wever liet eerder deze week uitschijnen dat een nieuwe staatshervorming in 2019 geen must is voor hem. Een voortzetting van de huidige centrumrechtse coalitie met MR zou zijn voorkeur wegdragen omdat hij nooit in een regering wil zitten met PS, de partij die wel nodig is om een nieuwe staatshervorming te kunnen goedkeuren in de Kamer.

.

Nu in het nieuws