Kunstsmid en leraar Jan Florus gaat na veertig jaar op pensioen

Foto: Patrick Van Dyck

Kunstsmid en leraar Jan Florus gaat na veertig jaar op pensioen

Print
Boechout - Na een carrière van bijna 40 jaar als leerkracht lassen en smeden in het VTI van Kontich, gaat Jan Florus uit Vremde met pensioen. “Maar niets doen is niet aan mij besteed”, stelt de 64-jarige leerkracht en kunstsmid.

“Ik heb altijd graag les gegeven”, bekent Jan. “Maar de laatste jaren was het toch zwaar geworden. Vooral de administratieve rompslomp begon door te wegen.”

Zijn vrouw Rita (62) waarschuwt ons meteen wanneer we binnen komen. “Struikel niet over alle werken die Jan hier in huis heeft staan en praat vooral een beetje luider dan je gewoon bent. Onze Jan heeft gans zijn leven in het lawaai gestaan. Op school, in het werkhuis en hier in Vremde, in zijn atelier. Zijn gehoor is daardoor aangetast.” Ook al heeft Jan de schoolpoort definitief achter zich dicht geslagen, van minder werken is geen sprake.

“Als ik ‘s morgens wakker word, trek ik mijn overall aan en kruip ik in mijn atelier. Nu ik met pensioen ben, heb ik nog meer tijd om me als kunstsmid uit te leven.” Jan is graag alleen. “Enkel mijn hond kruipt mee in mijn atelier. Het helse lawaai, de warmte van het vuur en de aparte geur deren hem niet. Hij is mijn trouwste supporter.” 

Volgens Jan is het ambt van kunstsmid met uitsterven bedreigd. “Veel te zwaar. Wanneer je een ganse dag met een hamer op metaal slaat, dan voel je dat ‘s avonds in al je knoken en gewrichten.” Toch wil hij van geen ophouden weten. “Als ik geen beelden meer kan maken, dan ga ik dood.”

Lees het hele verhaal zaterdag in Gazet van Antwerpen - Editie Zuid

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio