Kunstenhuis Rataplan wil toch doorstart maken

Print

Stefan Gevaerts draagt een button met de tekst: ‘Rata-plantrekker.” Foto: jan van der perre

Borgerhout -

Alle geplande voorstellingen voor dit seizoen gaan door, maar verder staan de activiteiten van Rataplan op een laag pitje sinds de subsidies voor het kunstenhuis in Borgerhout zijn weggevallen. Zakelijk leider Stefan Gevaerts is van plan om terug te knokken. “Dit jaar werken we aan een degelijk plan voor een echte doorstart. Er komen benefietconcerten om dit jaar te overbruggen.”

Van 360.000 euro per jaar viel de Rataplan in de Wijnegemstraat in Borgerhout terug op nul euro toen minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) eind juni liet weten dat Rataplan geen structurele subsidie meer krijgt. Nog geen drie maanden later is Stefan Gevaerts hard aan het werk om zijn Rataplan een doorstart te kunnen laten nemen.

“Ik ben gisteren van zeven uur ’s morgens tot twaalf uur ’s nachts bezig geweest met onze eerste voorstelling van het seizoen, en met subsidieaanvragen die binnen moesten zijn. We denken niet dat Rataplan een zinkend schip is, dus willen we het niet verlaten. We hopen dat we met een basissubsidie van de lokale overheden een minimaal werkingsbudget kunnen krijgen. Daarnaast kunnen we dan projectsubsidies aanvragen.”

Voorlopig kreeg Rataplan van het district Borgerhout al een toezegging van 75.000 euro voor het komende jaar. Met de stad worden nog gesprekken gevoerd, en Stefan Gevaerts is ook nog op zoek naar andere mogelijke partners en samenwerkingsverbanden. “We hebben ondertussen al twee mensen afgedankt in ons team. Eén collega is ontslagen, de andere is met pensioen gegaan. Nu doen we alles met z’n vieren. We zijn alle vier in onze opzeg, maar we hopen de contracten in januari te kunnen verlengen. Voorlopig hebben we die middelen niet. Wat schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V, red.) nu voor ons zou willen vrijmaken, is immers niet toereikend.”

Rataplan ontstond in 1997 als theaterwerkplaats waar nieuw opgerichte gezelschappen kwamen repeteren. Drie jaar later kwam daar een publieksfunctie bij. Stefan Gevaerts: “Rataplan bracht kleur, leven en ambiance in een grijze en verzuurde buurt. We zijn meer dan een zaal waar muziek- en theateroptredens zijn. Dat was voor de beoordelingscommissie misschien moeilijk om te vatten.

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio