Publiek onwel na expliciete scènes op filmfestival in Toronto

Belgische horrorfilm zo schokkend dat ambulances moeten komen

Print

Kijkers die flauwvallen of brakend de zaal ­uitlopen. De Belgisch-Franse horrorfilm ‘Raw’ wekte deze week hevige reacties op het Toronto Filmfestival. De hulpdiensten moesten zelfs ter plekke komen. “Ja, er zitten scènes in waarbij je liever even wegkijkt”, zegt Vlaamse cameraman Ruben Impens.

Vegetariër wordt kannibaal, meer wisten de kijkers op het festival in Toronto vooraf niet over Raw. Maar het diehard ­horrorpubliek, speciaal afgezakt voor de Midnight Madness-avond, kon wel iets hebben. Toch moest festivaldirecteur Ryan Werner tweemaal een ambulance bellen omdat er mensen waren flauwgevallen. “Het was ­geleden van Lars von Triers Antichrist(uit 2009, nvdr.) dat zo heftig is gereageerd op een film”, zei Werner.

“Er zitten inderdaad harde scènes in”, geeft Ruben Impens toe. De Vlaamse cameraman filmde Raw, dat deels met Belgisch geld gemaakt werd. “Ik kan me voorstellen dat de scène van de hoofdactrice die plots een vinger oppeuzelt, heel hard binnenkomt.”

Is het dat maar, denkt u? Het wordt nog veel rauwer. “Nooit eerder kwamen bijtwonden en open wonden zo hard in beeld”, schreef een Canadese recensent. “Ik zag al veel horror, maar nu moest ik toch even wegkijken.”

Geneugten van het vlees

Raw gaat over Justine, een studente aan de veeartsenijschool. Tijdens haar ontgroeningsritueel krijgt ze een douche met varkensbloed. Daarna moet ze een rauwe lever eten. Vegetariër Justine, die eerder nog woest wordt wanneer ze een stukje worst tussen haar puree vindt, leert de geneugten van het vlees kennen. Zelfs mensenvlees.

Raw is de eerste film van de Franse regisseuse Julia Ducournau. “Ik weet dat je een sterke maag moet hebben om deze film uit te kijken. Toch jaag ik dat schokeffect niet na. Sympathie wekken voor een personage dat een monster wordt, dat is mijn bedoeling.”

En daarvoor rekende ze dus deels op een Belg. Voordien maakte Impens al naam als cameraman van The Broken Circle Breakdown en Belgica. “Maar ik wilde eens iets anders draaien. Meer fantasie. We filmden Raw in de veeartsenijschool van Luik. Toen kon niemand voorspellen dat de film zo’n effect zou hebben. Zelf vond ik Raw tijdens sommige opnames zelfs vrij humoristisch.”

Benieuwd of u er de humor van inziet? Volgend voorjaar komt Raw in de Belgische zalen.

.

Nu in het nieuws