Friturist verbiedt klanten om met cash geld te betalen

Frituuruitbater François Bouvard neemt geen cash geld meer aan: “Het voordeel is dat de klanten niet meer naar de bank moeten om geld af te halen en wij moeten het geld daarna ook niet meer manueel terugbrengen naar de bank.” Foto: joris herregods

Friturist verbiedt klanten om met cash geld te betalen

Print
Niel -

In frituur ‘Het Kombuis’ in Niel kan je enkel nog frieten en snacks betalen met een betaalkaart. De uitbater neemt geen cash geld meer aan. Daarmee overtreedt hij de wet en riskeert hij boetes.

Frituuruitbater François Bouvard ging voor zijn beslissing niet over één nacht ijs. “We hebben drie maanden geleden al beslist om vanaf 1 september geen cash geld meer te aanvaarden”, zegt Bouvard. “We hebben dat tot vervelens toe aan onze klanten meegedeeld. Het voordeel van dit systeem is dat je niet meer naar de bank moet gaan om geld af te halen voor je frietjes, snacks of drankjes”, redeneert Bouvard. “Wij hoeven het geld niet meer manueel terug naar de bank te brengen. Dat bespaart veel tijd. Het weigeren van cash geld is ook een veiligheidsmaatregel. We brachten het cash geld elke dag na de sluiting van de frituur naar de bank. We stonden daar met onze contanten, terwijl iedereen zomaar naar binnen kon wandelen.”

Veiliger én hygiënischer

De reacties op deze beslissing zijn uiteenlopend. “De frieten van Bouvard zijn heel lekker, maar cash geld weigeren is niet klantvriendelijk”, reageert klant Bjorn Ams. “De twee kinderen van mijn buurman gingen onlangs om frieten, maar werden met lege handen teruggestuurd omdat ze niet met de kaart konden betalen.”

Helena Koeck, de voorzitster van de Nielse middenstand, juicht het nieuwe betaalsysteem wél toe, maar steekt een waarschuwende vinger op. “Betalen met een betaalkaart is niet alleen veiliger, maar vooral hygiënischer”, benadrukt Helena Koeck. “Je bent met het bedienen van de frieten bezig en dan moet je ook nog geld aanpakken. Maar anderzijds is cash geld weigeren niet wettelijk. Het is interessant om deze discussie eens op tafel te gooien, zodat er wat meer klaarheid komt.”

De Federale Overheidsdienst Economie is duidelijk: François Bouvard is in overtreding. “Cash geld is het enige basisbetaalmiddel in België”, zegt Johan Verbelen van de FED Economie. “Een handelaar mag cash geld dus niet weigeren. Hij mag wel een korting toestaan aan klanten die met een betaalkaart betalen.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio