Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

“Hoe meer je verliest, hoe groter de druk”

Een vurige Fred Vanderbiest: “Ik hoop dat we eindelijk eens beloond worden.” Foto: TOM GOYVAERTS

“Hoe meer je verliest, hoe groter de druk”

voetbal1ste klasse b OH Leuven - Antwerp zondag 16.00u - Fred Vanderbiest beseft dat hij na vijf op vijftien maar beter kan winnen

Twee nederlagen en twee gelijke spelen op vijf competitiematchen met een teleurstellende zesde plaats tot gevolg: Antwerp maakte niet de start die het voor ogen had. Een lijn die Fred Vanderbiest liefst niet doortrekt tegen OH Leuven. Zijn positie als hoofdcoach zou bij een slecht resultaat wel eens in vraag gesteld kunnen worden.

Antwerpcoach Fred Vanderbiest speelde ooit zelf voor OHL: “Ik heb er een goed seizoen gedraaid en er een speciale band met de mensen aan overgehouden. Ik keer dus graag terug.” Maar die nostalgie speelt zondag weinig tot geen rol aan Den Dreef, waar de Great Old gewoon moet winnen. Meer zelfs: als Antwerp niet wint, moet ­Vanderbiest mogelijk voor zijn job vrezen. Maar dat geldt ook voor OHL-trainer Emilio Ferrera, die in een nog benardere situatie zit. “We weten wat ons te doen staat in Leuven”, zegt Vanderbiest.

Is de groep na de verloren wedstrijd tegen Lierse nog meer geprikkeld?

Fred Vanderbiest: “Mijn spelers waren al geprikkeld tegen Lierse, zeker na dat puntenverlies tegen Union. Maar Lierse luidde wel de ommekeer in, want buiten dat verlies was alles zeer goed. Ik heb niemand iets kunnen verwijten, dus we moeten op dat elan verdergaan, met het verschil dat ik drie punten wil zien op het einde van de rit.”

OHL staat laatste, is dat een voordeel?

“Daar moet je doorheen kijken, want we hebben maar vier punten meer. OHL zag heel wat spelers vertrekken, hield maar vier sterkhouders over, maar beschikt wel over een jonge en talentvolle groep. Het wordt opnieuw een gevaarlijke wedstrijd. Leuven een gewond dier? Dan zal het sterkste winnen, want ik zie er twee. (grijnst)”

De statistieken spelen in jullie nadeel, want het is geleden van oktober 2008 dat Antwerp nog eens kon winnen in Leuven.

“(droogjes) Dat had waarschijnlijk te maken met het feit dat ik toen nog zelf in Leuven speelde (van 2008 tot 2009, red.). Maar statistieken zijn wat ze zijn. Laat ons voortborduren op de match tegen Lierse.”

Heb jij het gevoel dat je moet winnen in Leuven om je positie houdbaar te houden?

“Eerlijk: daar lig ik niet van wakker. Win je, des te beter, maar iedereen weet: hoe meer je verliest, hoe meer druk er op de ketel komt. Maar dat geldt ook voor OHL. Het zou dus wel eens de match van de trainers kunnen worden. Maar als je vijf op vijftien pakt en de titel ambieert, dan weet je dat die druk er is.”

Hoe frustrerend was het puntenverlies in Union en thuis tegen Lierse voor jou persoonlijk?

“Heel frustrerend, want details kunnen uitmaken of ik hier binnen drie weken nog ben of niet. Op die details (doelt op kleine foutjes en een strafschop tegen, red.) heb je als coach geen vat, maar mijn wereld en die van Antwerp hadden er vandaag wel heel anders kunnen uitzien.”

Moet jij schuiven na dat verlies tegen Lierse?

“Nee, ik denk dat we een evenwicht hebben gevonden. En als ik nu nog ga wisselen, dan neem ik het vertrouwen bij sommigen helemaal af. Als iedereen fit is, dan lijkt het me verstandig om met dezelfde elf als tegen Lierse te starten. Maar ik wil wel eens beloond worden voor dat harde labeur. In mijn zes jaar als coach heb ik nog nooit zo hard en veel getraind als nu. De tactiek nog wat bijschaven? (droog) Misschien moeten we eens te voet naar het stadion trekken. Tja, wat kan een mens nog veranderen of verbeteren? Maar dit kan niet blijven duren, zeker als je ziet hoe we spelen. Een op negen? Dat zou een rampscenario zijn.”

Je hebt geen psycholoog nodig gehad deze week?

“Ik ben zeker voorstander van zo’n persoon, maar het is niet omdat we zo’n grote en goeie kern hebben, dat Antwerp ook nog eens een psycholoog in huis kan halen en het geld door ramen en deuren kan gooien. Er zijn andere prioriteiten.”

Heeft grote baas Patrick ­Decuyper jou deze week gezegd dat je zondag moet winnen?

“Een: Patrick bemoeit zich zelden met mijn werk. En twee: ik heb hem iets minder gezien dan anders. (grijnst) Ofwel betekent dat stilte voor de storm, ofwel is hij er vrij gerust in.”