Zedendossier tegen blinde gevangenisdirecteur gaat al 25 jaar terug

Foto: Mia Uydens

Zedendossier tegen blinde gevangenisdirecteur gaat al 25 jaar terug

Print
Hoogstraten - Het parket van Turnhout wil de blinde ex-gevangenisdirecteur van Wortel Jef Buts (65) vervolgen voor aanranding, passieve omkoping en openbare zedenschennis. De hem ten laste gelegde feiten gaan maar liefst 25 jaar terug. Feiten van verkrachting zijn intussen verjaard.

De raadkamer in Turnhout zou zich normaal vrijdag hebben uitgesproken over de verwijzing van Jef Buts naar de correctionele rechtbank. De verwijzing is niet gebeurd, want zijn advocaat Jef Vermassen diende donderdag een verzoek in tot bijkomend onderzoek in. “Wij vinden dat niet alle pistes zijn onderzocht”, zegt meester Jef Vermassen. “Mijn cliënt ontkent in alle toonaarden.” De zaak komt later opnieuw voor de raadkamer.

De storm rond Jef Buts barstte in augustus 2013 los, nadat gedetineerden hem hadden beschuldigd van ongepaste seksuele handelingen. Nadien volgden nog klachten. Buts werd geschorst, maar is intussen met pensioen.

Uit het strafonderzoek blijkt dat Buts tussen april 1989 en juni 2014 mogelijk strafbare feiten heeft gepleegd. Het parket wil hem vervolgen voor de aanranding van vijf (ex-)gedetineerden tussen 1998 en 2014. In ruil voor seks zou hij hen een “gunstiger regime” hebben bezorgd, of sigaretten en een gsm hebben gegeven.

 

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio