“Dat het incident-Van Biesen is gesloten, is de verdienste van Meryame Kitir”

Foto: BELGA

“Dat het incident-Van Biesen is gesloten, is de verdienste van Meryame Kitir”

Print

Het incident-Van Biesen lijkt gesloten, en wel op de best mogelijke manier. Dat is vooral de verdienste van Meryame Kitir. Dankzij haar kordate en onpartijdige optreden heeft de rel rond de uitspraken van het Open VLD-parlementslid niet langer geduurd dan nodig en is er even goed een krachtig signaal gekomen vanuit het parlement naar de hele bevolking.

Wat Van Biesen precies gezegd heeft, weten we niet, maar volgens alle bronnen, hijzelf incluis, heeft hij verwezen naar een terugkeer van de werkloze Belgen van Marokkaanse afkomst naar hun land van herkomst. Of hij ook parlementslid Meryame Kitir naar Marokko heeft verwezen, doet er dan eigenlijk al niet zo veel meer toe. De grove veralgemening van zijn uitspraak en de suggestie dat Belgen van buitenlandse origine maar elders hun probleem moeten oplossen, maken er een uiting van puur racisme van. En dat is absoluut verwerpelijk.

Logisch dat andere parlementsleden daar heftig op reageerden en onbegrijpelijk dat Van Biesen donderdag niet meteen gedaan heeft wat hij vrijdag uiteindelijk wel deed: toegeven dat hij in de fout is gegaan, zijn excuses aanbieden en elke vorm van racisme ten strengste veroordelen. Zijn uitleg in Terzake donderdagavond was een beschamende warboel, een ervaren parlementslid als hij onwaardig. Hij maakte de zaken alleen maar erger. Door de onduidelijkheid over zijn uitspraken ontstond er bovendien een discussie over mogelijke sancties, over het optreden van zijn partijvoorzitter, van de Kamervoorzitter... enzovoort. Eigenlijk een discussie naast de kwestie. Die is door Meryame Kitir vakkundig afgeblokt. Ze heeft niet aan partijpolitiek gedaan, ze is een rechtstreeks gesprek aangegaan met Van Biesen, en ze hebben samen een zeer duidelijk punt gemaakt.

Daardoor kan de politiek zich nu met bekwame spoed bezighouden met waar het om moet gaan: alle mensen die de voorbije weken hun baan verloren opnieuw aan het werk helpen. Alle mensen. Het is voor werknemers van Marokkaanse afkomst even erg om werkloos te worden als voor mensen van wie de ouders hier geboren zijn. Het is belachelijk, beledigend en racistisch om voor beide groepen een andere oplossing te suggereren. Dat punt hebben Kitir en Van Biesen gemaakt en daarover zijn alle politici het eens. Ze moeten zich nu richten op wat ons bindt: iedereen wil immers een baan die bij hem past en die hem voldoening en een inkomen schenkt. Een gigantische klus voor onze politici. Met verdeeldheid en racisme krijgen ze die onmogelijk geklaard.

.

Nu in het nieuws