Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

“Ik koers met veel  meer vertrouwen”

Kaat Hannes is veranderd sinds ze de Belgische titel pakte: “Vroeger liet ik de toppers veel sneller passeren.” Foto: Photo News

“Ik koers met veel meer vertrouwen”

Wielrennenvrouwen EK in plumelec - Belgische titel heeft Kaat Hannes een duwtje in de rug gegeven

Eind juni veroverde Kaat Hannes verrassend de Belgische titel. De Lilse rijdt sindsdien rond met een pak meer zelfvertrouwen en sprintte afgelopen weekend zelfs sneller dan Marianne Vos. Voor het EK in Plumelec blijft ze echter realistisch. “Als ik met de toppers meewil, zal ik moeten anticiperen.”

Al meer dan twee jaar had Kaat Hannes - op het BK voor militairen na - geen wedstrijd gewonnen, voor ze in juni in Lacs de l’Eau d’Heure de nationale driekleur veroverde. Sinds ze Lotte Kopecky en Jolien D’Hoore klopte, zit ze met een ander gevoel op de fiets.

“Ik koers met veel meer vertrouwen”, zegt Hannes. “Ik heb duidelijk enkele stappen vooruit gezet. Zo werd ik vrijdag in de Lotto Belgian Tour nog derde in Geraardsbergen en bleef ik in de sprint Marianne Vos voor. Dat is toch zeer zeldzaam. Of de andere rensters sneller opzij gaan nu ik de Belgische trui draag? Dat gevoel heb ik niet, het is nog altijd wringen en duwen voor je plaats. Wel zal ik sneller naar voren rijden om die op te eisen. Vroeger liet ik de toppers veel sneller passeren.”

Als ze zaterdag tijdens de wegrit op het EK met die toppers meewil, zal Hannes offensief moeten koersen. “Als ze één keer stevig doortrekken, zal de deur achteraan helemaal open staan. Wil ik wat langer voorin koersen, dan zal ik moeten anticiperen.”

Geen makkelijke opdracht, beseft Hannes. “Bij de vrouwen is het veel moeilijker om een vlucht op gang te zetten, al werden er de laatste weken steeds meer kopgroepjes gevormd.”

Geen echte kopvrouw

Zonder Jolien D’Hoore start België zonder echte kopvrouw. “We zullen dus goede afspraken moeten maken. In principe zijn we op dit parcours allemaal aan elkaar gewaagd, al is Anisha Vekemans misschien net iets sterker.”

“De favoriet op de Europese titel? Italië en Nederland hebben een sterke selectie. Bij Nederland kunnen ze op deze omloop bijna iedereen uitspelen. In de tijdrit hebben ze al laten zien dat ze in vorm zijn.”