Stofzuigen en vegen, zo doe je het zonder rugpijn

Foto: *

Interieur

POETSTIP VAN DE WEEK, MET LIESBETH VAN HET POETSBUREAU

Stofzuigen en vegen, zo doe je het zonder rugpijn

Met de moderne producten en toestellen lijkt schoonmaken eenvoudig, maar het wordt toch vaak onderschat. Heel wat schoonmaakkarweien zijn redelijk belastend voor je lichaam. Vooral je (onder)rug, je polsen en je huid kunnen het hard te verduren krijgen.


Gelukkig kun je heel wat leed voorkomen door de juiste technieken te gebruiken, bijvoorbeeld bij het stofzuigen of vegen.
Moet je de stofzuiger uit een kast halen? Buig niet voorover, maar ga door je knieën en haal hem gehurkt uit de kast. Til hem dan op met een rechte rug.


Zorg dat je voldoende ruimte hebt voor je gaat stofzuigen. Ruim dus eerst de kamer op en ga dan pas aan het werk. In de slaapkamers sla je afhangende dekens of dekbedden weer op het bed zodat je gemakkelijk onder de bedden kunt. Zet stoelen van tevoren aan de kant zodat je ze niet hoeft te verplaatsen tijdens het stofzuigen.


Stofzuig recht voor je lichaam en duw niet op de stofzuigersteel. Maak kleine slagen met de stofzuigersteel en beweeg mee door je lichaamsgewicht van links naar rechts te verplaatsen. Gebruik een hand als geleider op de stofzuigerstang en houd de elleboog van je werkende arm dicht bij je lichaam. Buig je pols niet.


Moet je onder laag meubilair stofzuigen? Ga dan even op je knieën zitten.


Om een trap te stofzuigen, laat je de stofzuiger boven of beneden staan. Stofzuig de trap eventueel in twee delen.


Ook als je de vloer veegt, ruim je eerst op. Maak niet te grote slagen met je borstel om je rug niet te belasten. Gebruik de onderste hand als geleider en houd je ellebogen dicht bij je lichaam. Zorg ervoor dat je pols niet gebogen is.

 

Wist je dat poetsen ook een workout kan zijn? Bekijk het in dit filmpje

 

Meer schoonmaaktips vind je in De Grote Schoonmaak Bijbel, een uitgave van Lannoo en Het Poetsbureau.

Nog een vraag over schoonmaken? Kijk op www.poetsbureau.be/vraag-het-aan-Liesbeth

NIET TE MISSEN