© rr

District brengt fietsroutes schoolomgeving in kaart

Leerlingen die te voet of met de fiets naar school gaan, worden vaak geconfronteerd met onveilige verkeerssituaties. Om de knelpunten op hun route in kaart te brengen doet het district Antwerpen beroep op Route2School, een mobiele applicatie.

REBECCA VAN REMOORTERE

Het principe van Route2School is eenvoudig. Leerlingen van verschillende scholen worden aangesproken om via een mobiele applicatie of via de website van Route2School hun dagelijkse route naar school aan te duiden. Ook leerkrachten of ouders kunnen deelnemen. Als de deelnemers op hun route onveilige knelpunten tegenkomen, kunnen ze dat digitaal registreren en eventuele oplossingen suggereren.

Altijd up-to-date

“De informatie die we uit de resultaten verzamelen, wordt onder meer verwerkt door de Universiteit Hasselt”, vertelt projectverantwoordelijke Kevin Clijmans. “De resultaten worden voorts ook besproken met de deelnemende scholen, de politie en de gemeente. Uiteindelijk is het de bedoeling om een concreet idee te krijgen van de mogelijke knelpunten op schoolroutes in de gemeente. Die gegevens worden in een digitale routekaart gegoten die visueel de veilige routes van en naar de verschillende scholen aanduidt. We maken de kaart digitaal zodat ze altijd up-to-date is aan de huidige verkeerssituatie. Wegenwerken of knelpunten worden op de routes van de kaart vermeden.”

Het Route2School project werd net voor het eerst afgerond in de gemeente Zemst in Vlaams-Brabant. Ook het district Antwerpen tekent nu in voor het project. “We starten met een pilootproject waar vijf middelbare scholen zich voor inschreven”, zegt David Michiels, verantwoordelijke voor de Burgerbegroting. Het idee is gegroeid vanuit de Burgerbegroting waarbij inwoners mee over de besteding van 1,1 miljoen euro mogen beslissen. “Veel aandacht van de inwoners ging bij het indienen van de projecten uit naar fietsveilige straten. Er werden voorstellen gedaan om een applicatie te ontwikkelen om veilige routes in kaart te brengen. Blijkbaar bestond met Route2School al een soortgelijke applicatie. De deelnemende scholen voor het pilootproject zijn Sint-Lutgardis, het Lucernacollege, het Stedelijk Lyceum Meir, Technicum Noord-Antwerpen en GO! Koninklijk Lyceum.”

De leerlingen zullen over een paar weken hun route, problemen en eventuele oplossingen kunnen doorgeven. De resultaten worden door Route2School geanalyseerd. Rond februari of maart volgend jaar zou de routekaart klaar moeten zijn. “Als de testfase goed verloopt, hopen we het project verder uit te breiden naar andere scholen. Ook de stad liet al weten het project nauw op te volgen. Op termijn zou het interessant zijn om zo veel mogelijk routes in kaart te brengen om alle leerlingen een veilige weg naar school te garanderen.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio