Anderlecht tankt vertrouwen in Europa League: vlotte zege en meteen alleen leider

Foto: Photo News

Anderlecht - Qabala 3-1

Anderlecht tankt vertrouwen in Europa League: vlotte zege en meteen alleen leider

Print

Anderlecht is zijn Europa League-campagne begonnen met een 3-1-zege tegen het onbekende Qabala. Offensief kreeg paars-wit alweer de handen op elkaar maar defensief was het voor rust - alweer - minder overtuigend. Nadat Teodorczyk de score had geopend kon de ploeg uit Azerbeidzjan nog wel gelijk maken na een fout van Nuytinck, maar na een owngoal vlak voor rust liep het voor de Brusselaars veel gemakkelijker in de tweede helft met Hanni en Stanciu als uitblinkers. Toch was het wachten tot de 77e minuut toen invaller Capel de bevrijdende derde goal scoorde: 3-1. Anderlecht staat zo na het gelijkspel in Mainz na één speeldag alleen op kop in Groep C.

Anderlecht-coach Weiler voerde geen wijzigingen door in zijn elftal en gaf dus weer het vertrouwen aan Nuytinck centraal achterin, ondanks enkele mindere prestaties en de onzekerheid achterin. Qabala speelde niet met de verwachte elf maar startte met een 3-5-2.

Anderlecht begon de wedstrijd in een leeg Constant Vanden Stockstadion goed met druk naar voor maar kwam goed weg toen Dabo neerging in de zestien met Kara in de rug. De ref wilde echter van geen penalty niet weten. Slechter nieuws was er van Youri Tielemans, die al na elf minuten zijn voet verzwikte en moest gewisseld worden door Badji.

Na 14 minuten spelen viel echter de 1-0 van Teodorczyk. De Poolse goalgetter knalde het leer hoog in doel na een goede aanval vanop rechts, waarbij Hanni de voorzet van Spajic slim liet lopen. Anderlecht al vroeg op rozen maar Qabala kwam na twintig minuten verrassend langszij. Bram Nuytinck (alweer hij) liet zich ringeloren op een voorzet, Dabo bedankte en liet Roef geen schijn van een kans. Anderlecht was even van slag en Qabala kreeg zowaar een opflakkering maar viel daarna snel terug. Anderlecht monopoliseerde de bal en kreeg vier minuten voor de rust de voorsprong cadeau: na een weggewerkte corner ging het vliegensvlug via Acheampong naar de overkant, Rafael werkte de bal ongelukkig in eigen doel met buitenkantje voet: 2-1. Echt overtuigend was het niet, vooral door de defensieve onzekerheid, maar halfweg stond paars-wit dus wel op voorsprong.

Anderlecht tankt vertrouwen in Europa League: vlotte zege en meteen alleen leider
Foto: BELGA

Hanni en Stanciu als uitblinkers

Anderlecht ging na rust verwoed op zoek naar de bevrijdende, derde treffer. Vooral Hanni was erg bedrijvig maar zijn vizier stond niet goed afgesteld. Maar ook andere nieuwkomer Stanciu liet zich zien met een vrije trap en een heerlijke individuele actie tegen de achterlijn maar Bezotoskyi hield de Azeri recht. Chipciu werd - met wat meeval - alleen voor de doelman afgezonderd maar ook hij faalde in de afwerking. Nadat uitblinker Stanciu met een geplaatste krulbal net naast de kruising opnieuw faalde als afwerker, schitterde de Roemeen wel als aangever. Hanni speelde Stanciu aan met een fantasietje, een veel te trage Mirzabekov liet zich ringeloren door de Roemeen die de bal voor bracht waar de pas ingevallen Capel bedankte met de 3-1. De spankracht verdween zo uit de wedstrijd

Nog in Groep C speelde FSV Mainz 1-1 gelijk tegen Saint-Etienne. Bungert opende de score voor de thuisploeg in de 57e minuut maar Beric maakte in het slot alsnog gelijk. Anderlecht staat zo na één speeldag alleen op kop.

Meer sportnieuws