© HUB Architecten

© HUB Architecten

© HUB Architecten

© HUB Architecten

© HUB Architecten

1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Nieuwe brandweerkazerne aan Nekkerhal in 2019 operationeel

In de loop van 2019 moet de brandweer in Mechelen zijn intrek nemen in een nieuwe kazerne aan de Nekkerhal. De Kempense aannemer Van Roey mag ze bouwen, samen met het nieuwe stadsmagazijn.

Sven Van Haezendonck

Drie groepen hebben een offerte ingediend voor het project op plek waar nu nog het opvangcentrum voor vluchtelingen is. Midden 2017 moet hier de bouw starten van een complex van 20.000 vierkante meter, waarvan de uitvoeringsdiensten van de stad het grootste gedeelte inpalmen. Beide diensten krijgen een aparte toegang en parking. “Die van de stadsdiensten zal na de werkuren toegankelijk zijn voor bezoekers van de Nekkerhal”, zegt ingenieur Kris Peeraer van Groep Van Roey.

Vrijwilligers op komst

Voor de administratie van de hulpverleningszone Rivierenland wordt een kantoorgebouw met vijf bouwlagen opgetrokken. “In dit gebouw komen ook de slaapkamers van onze brandweermannen. Dat zijn er minder dan vroeger, want wij gaan in de toekomst met vrijwilligers werken. De aanwervingen daarvoor starten volgend jaar reeds. Hopelijk betekent dat een verkleuring en vervrouwelijking en van het korps, want momenteel is het nog een klassiek mannenbastion”, stelt Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld).

Plek voor 24 grote voertuigen

Naast het kantoorgebouw verrijst een grote voertuigenhal die volledig vrij overspannen is. “Eentje zonder kolommen, zodat we het snel uitrukken niet belemmeren. Er is plek voor 24 grote interventievoertuigen”, zegt architect Bart Biermans van HUB Architecten. Bovenop de hal is er plek voor een sporthal en een fitnessruimte. “Het sportveld is geschrapt. Buiten sporten, kunnen onze manschappen op het oefenterrein of in De Nekker”, geeft de burgemeester aan.

BEN-gebouw

Voorts beschikt het korps ook over een oefentoren en een atelier. “Voor de stock deelt de brandweer een gebouw met de uitvoeringsdiensten, maar wel met afzonderlijke ruimtes. Er wordt ook een carwash ingericht”, legt architect Biermans uit. De projectontwikkelaar moet zijn plannen nu verder nog verfijnen. “Omwille van onze klimaatneutrale ambities wordt het kantoorgebouw een BEN-gebouw (Bijna Energie Neutraal). We willen de bouwaanvraag zo snel mogelijk indienen”, zegt schepen van Openbare Werken Chris Backx (N-VA).

60 miljoen in 25 jaar

Alles samen investeert Van Roey bijna 29 miljoen euro voor het project. In ruil daarvoor betalen de stad en de hulpverleningszone jaarlijks een vergoeding van net geen 2,5 miljoen. Of ruim 60 miljoen euro in 25 jaar tijd. Gemeenteraadslid Karel Geys (sp.a) uitte daar bedenkingen bij, omdat de eerste ramingen volgens hem uitgingen van 45 miljoen.

Voor het stadsmagazijn betaalt de stad 61,5 procent van de jaarlijkse vergoeding. Voor de kazerne draagt de zone 38,5 procent van de kosten. Een vierde van die factuur is volgens Somers voor rekening van Mechelen. “Als je weet dat wij voor de bouw van zo’n complex zouden kunnen lenen aan twee procent en we nu gemiddeld 3,4 procent betalen, vind ik dat allerminst overdreven. Voor dat geld wordt het complex gedurende 25 jaar compleet up-to-date gehouden en onderhouden. Als wij als stad zelf iets bouwen, zitten we altijd met meerkosten en die lopen vaak hoog op”, vertelt Bart Somers.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio