© BELGAIMAGE

IJsschots van 95 km² breekt af bij warmterecord in Groenland

Ook in Groenland was het deze zomer ongewoon warm. Het was gemiddeld 2,3 graden warmer dan in de zomers van de voorbije 35 jaar, deelde het Deense meteorologische instituut DMI mee. Aan veertien weerstations van het land werden temperaturen boven het gemiddelde gemeten. Een gigantische ijsschots van 95 vierkante kilometer is afgebroken van een gletsjer.

“Deze nieuwe metingen bewijzen dat de tendens van hogere temperaturen zich doorzet in Arctica”, zei meteoroloog John Cappelen. “Dat betekent dat gletsjerijs verder smelt, met niet alleen een stijgend waterpeil maar ook zwaardere stormen als gevolg.”

Wetenschappelijk onderzoeker Jason Box zei aan het Deense persbureau Ritzau dat door de warmte een ijsschots van 95 vierkante kilometer van een gletsjer was afgebroken.

Pas in de lente hadden weerdeskundigen nog een record gemeld: ijs op Groenland was ongewoon vroeg beginnen te smelten. Half april werd op bijna 12 procent van de Groenlandse ijslaag meer dan een millimeter gesmolten massa gemeten, en de hoogste apriltemperaturen sinds het begin van de metingen. Tot dan hadden de vorsers ten vroegste begin mei een smelting van het ijs over een oppervlakte van 10 procent gemeten.

Het deels autonome Groenland, dat tot Denemarken behoort, is met zijn 2.800 kilometer van noord naar zuid en zijn 1.000 kilometer van west naar het oost het grootste eiland van de wereld. Het bestaat voor 85 procent uit landijs.