© Kioni Papadopoulos

België vandaag heetste plek in Europa

U hebt de voorbije dagen ongetwijfeld al verschillende manieren uitgeprobeerd om verkoeling te zoeken. Ook vandaag zal verfrissing nog welkom zijn. België zou wel eens de heetste plek van Europa kunnen worden.

Rebecca Van Remoortere

Het kwik gaat al een aantal dagen vlot in stijgende lijn. Gisteren braken we met temperaturen tot 31 graden Celsius een nieuw record. We beleefden zelfs de warmste 13 september sinds het begin van de metingen. Voor de provincie Antwerpen werd in Retie met 32,5 graden de hoogste temperatuur gemeten. Aan de luchthaven van Deurne steeg het kwik zelfs naar 32,1 graden.

Voor het vorige record moeten we al terug in de tijd gaan tot 1947: toen werd het 30,7 graden op 13 september.

Vandaag voorspellen de weermodellen nóg hogere temperaturen en wordt verwacht dat het nieuwe record opnieuw zal sneuvelen. “Je kunt nooit honderd procent zeker zijn op voorhand, maar het ziet er sterk naar uit dat we vandaag ook het warmste plekje van heel Europa zullen zijn”, zegt weerman Frank Duboccage.

Net geen hittegolf

De temperaturen en de vele uren zon hebben we te danken aan een zuidoostelijke luchtstroming met droge lucht. Daardoor bereiken storingen ons land al even niet meer. Ondanks het warme weer kunnen we niet spreken van een hittegolf. “Voor een hittegolf moet het vijf opeenvolgende dagen minstens 25 graden zijn, waarvan drie dagen boven 30 graden. Daar zullen we nu niet aan geraken. Toch is het belangrijk goed te hydrateren en voorzorgen te nemen omdat de nachten ook warm blijven. We halen twee dagen meer dan 30 graden gevolgd door nachten met nog 20 graden. Dat kan vooral voor oudere mensen gevaarlijk zijn als ze niet voldoende verkoeling vinden”, zegt weerman David Dehenauw.