© BELGA

Nieuwe regels voor snelle elektrische fietsen vanaf 1 oktober

Elektrische fietsen die sneller dan 25 km/u rijden, zijn geen fietsen maar bromfietsen. Daarom zijn er nieuwe specifieke regels opgenomen in de Wegcode. Vanaf 1 oktober is een rijbewijs en een helm verplicht en moeten de fietsen ook een nummerplaat hebben.

tg

Speed pedelecs, elektrische fietsen met trapondersteuning tot 45 km/u halen, krijgen andere regels dan de elektrische fiets die maximum 25 km/u haalt. Voor die laatste categorie gelden dezelfde regels als voor gewone fietsen.

Voor snelle elektrische fietsen gelden vanaf 1 oktober dezelfde regels als voor bromfietsen. Fietsen die sneller kunnen dan 45 km/u worden beschouwd als motorfiets.

Hoeveel eigenaars van elektrische fietsen onder de nieuwe regels vallen, is niet duidelijk. Omdat er nu geen registratieplicht is. Maar volgende regels gelden vanaf 1 oktober voor elektrische fietsen die sneller dan 25 km/u kunnen halen:

Helm verplicht

Bestuurders en passagiers van een speed pedelec moeten een helm dragen. Dat hoeft geen bromfietshelm te zijn maar mag een fietshelm zijn op voorwaarde dat die die bescherming biedt aan de slapen en het achterhoofd.

Nummerplaat

Speed pedelecs moeten ook worden uitgerust met een nummerplaat die begint met de letter ‘P’. Ze zijn 10x12 centimeter.

Verzekering

Bij een gemotoriseerde fiets of speed pedelec is een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid verplicht indien de motor autonoom kan werken zonder trappen. Bij een fiets met elektrische hulpmotor is deze verzekering niet verplicht, maar een familiale verzekering wordt sterk aanbevolen.

Plaats op de weg

Aangezien speed pedelecs worden beschouwd als bromfietsen, zijn hier dezelfde regels van toepassing. Dit betekent onder meer dat er op het fietspad wordt gereden op plaatsen waar de snelheid beperkt is tot 50km/u of minder op voorwaarde dat de andere weggebruikers die zich op het fietspad bevinden niet in gevaar worden gebracht. Geldt een hogere snelheidsbeperking dan mogen bestuurders van speed pedelecs op het fietspad rijden wanneer het aanwezig en bruikbaar is.

Rijbewijs

Bestuurders van een speed pedelec moeten beschikken over een rijbewijs. De regering voegt speed pedelecs toe in het KB van de categorie bromfiets. Dat betekent dat men enkel een theoretische proef moet afleggen.