Peter Genyn bezorgt België derde gouden medaille op Paralympische Spelen

Print

Onze landgenoot Peter Genyn heeft ons land een derde gouden medaille bezorgd op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Hij won de 100 meter (T51). Hij liet 21.15 optekenen - een paralympisch record - en haalde het voor de Algerijn Mohammed Berrahal (21.70) en de Mexicaan Edgar Cesareo Navarro Sanchez (21.96).

Genyn, die nog in het rolstoelrugby aan de Spelen van 2004 en 2012 deelnam, werd in 2015 wereldkampioen op de 100 en 400 meter en was in Rio ook een van de topfavorieten voor olympisch goud.

Met zijn gouden plak zorgde hij voor de vierde Belgische medaille op deze Paralympics. Zaterdag veroverde Marieke Vervoort het zilver op de 400m rolstoelsprint, zondag pakte de pas 16-jarige tafeltennisser Laurens Devos goud in de klasse 9 (hemiplegie of hersenverlamming) en een dag later was de drie jaar oudere Florian Van Acker eveneens goed voor tafeltennisgoud (in de klasse 11, verstandelijke beperking).

Genyn: "Het was verschrikkelijk"

 "Al mijn inspanningen in de voorbereiding waren niet voor niets", zo verklaarde de dolgelukkige rolstoelatleet. Dit is super. Het ging perfect, ik heb geen slag gemist. Hoeveel stress kan een mens hebben? Het was verschrikkelijk. Ik wist dat ik fysiek goed was. Maar dat voelde zo niet aan, een mentale kwestie. We hebben hard gewerkt aan mijn start, met resultaat."


In de voorbereding op de Paralympische Spelen trainde Genyn zes dagen op zeven. "Ik heb er alles voor gedaan. Het was het allemaal waard." Genyn reed onder een loden hitte met lange mouwen. "Dat is nodig, anders loop ik brandwonden op aan mijn armen", zo zei hij.

Zaterdag komt Genyn nog op de 400 meter in actie. "Ik ben ook op dat nummer de favoriet, hopelijk heb ik dan minder stress. We hebben een fantastische Belgische delegatie hier in Rio. Alle atleten hangen goed aaneen", besloot de paralympiër uit Kalmthout. Sinds 1993 heeft Genyn tetraplegie. Vanaf de borst tot de voeten heeft hij geen bewegingsmogelijkheden.
 

MEEST RECENT